26.04.2024
Новини

“Прадід розповідав історію родини і плакав”: поляк шукає родичів на Тернопільщині

Своїх родичів на Тернопільщині розшукує поляк Давид Дімковсі. Його прадід народився у селі Нагірянка, тепер Чортківського району. Чоловік просить до помогти знайти рідню в Україні. Адже його пращур так і не зміг змиритися з тим, що колись йому довелося залишити Батьківщину. Тож Давид хоче відновити стосунки з родичами.

“Добрий день, мене звати Давид. Я шукаю своїх предків з Бучача. Мій прадід називався Майкл (Михайло) Сліпенький. Він народився у 1914 році в селі Нагірянка. Він був наймолодшою дитиною Анастасії (народилася у 1882 році, прізвище до шлюбу Олещук) та Теодора (народився у 1873 році). Під час Другої світової війни мій прадід був примусово висланий на роботу до Німеччини.

Після війни він хотів повернутися на Україну, але боявся, що його назвуть зрадником. Тому він створив родину в центральній Польщі, у місті Скерневиці. Тільки після падіння комунізму (у 1991 році) він повернувся до села Нагірянка. Він приїхав туди зі своєю дочкою Анною. Анна пам’ятає, що вони ночували в чоловіка, який жив біля річки. На подвір`ї була велика верба, а перед будинком була джерельна вода. Його прізвище, ймовірно, Чайковський. Цей чоловік допоміг їм приїхати в Україну. На жаль, старого будинку вже не було. Вся його найближча родина вже померла. Прадідові вдалося зустрітися з дітьми та онуками свого брата. Анна пам’ятає, що вони їхали до чоловіка, який жив у багатоповерховому будинку. У нього був молодий син Ігор. Прадід повернувся з подорожі з записами. Я знайшов там імена, прізвища та основні дані кількох осіб. Я не знаю, хто вони, але думаю, що це мої предки. Їх дані є на фото.

Дуже прошу про допомогу. Мій прадід ніколи не міг змиритись з тим, що сталося. Кожного разу, коли він розповідав історію родини, він плакав. Він вже помер, але я хочу заповнити прогалину в історії нашої родини. Я хочу дізнатися, що сталося, і познайомитися з нашими предками”, – пише чоловік.

Перейти до панелі інструментів