20.04.2024
Новини Промо

10 принципів правильного харчування без відмови від солодкого

Ви давно мрієте прострунку фігуру, бігаєте, години проводите у тренажерній залі, а бажаного результату досі не досягли? Будь-який більш-менш компетентний тренер, коуч чи фахівець зі схуднення скаже вам, що фізичне навантаження без правильного харчування ніколи не дасть бажаного результату. Проте це не означає, що від занять у залі варто відмовитися. Аби зберегти витривалість під час тренувань варто захопити із собою кілька енергетичних батончиків. Великий вибір без цукру та глютену можна знайти на https://fizi.com.ua/collections/guilty-pleasure

Правильне харчування – це інвестиція у найдохіднішу справу – власне здоров’я. Докладаючи зусиль сьогодні, завтра не доведеться витрачати час на відвідування лікарів та гроші на покупку ліків від багатьох хвороб.

10+ принципів правильного харчування

1. Контролюйте баланс калорій та обсяг з’їденого. Вага збільшується, коли організм отримує з їжею більше енергії, ніж необхідно. Середньодобова потреба – 1600–2100 ккал. Немає значення,  переїдати котлетами або яблуками. Якщо навіть страва вам дуже подобається, тримайте об’єм порції під контролем.

2. Харчуйте регулярно. Їжте не рідше за три рази на день. Будь-яку нестачу харчування організм сприймає як настання голоду і починає створювати в тілі запаси – жирові відкладення. Оптимальні перерви між їжею – не більше 5 годин, останній прийом їжі – за 3 години до сну. При такому режимі ви не переїдатимете або відчуватимете голод.

3. Слідкуйте за різноманітністю. Одноманітна їжа позбавляє задоволення та не забезпечує організм усіма необхідними поживними речовинами: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи. Вибирайте та комбінуйте в меню корисні продукти: овочі, зелень, м’ясо, рибу, горіхи, молочні продукти, бобові, хліб із борошна грубого помелу, крупи із нешліфованого зерна, макарони із твердих сортів пшениці, ягоди, фрукти.

4. Овочі та фрукти – щодня. У день на обід і на вечерю – 450 грам овочів (не враховуючи картоплі). Найпростіше отримати необхідну порцію – покладіть на половину тарілки зеленнь та овочі. Не надто налягайте на фрукти – у них багато цукру і це може призвести до збільшення ваги.

5. Обмежте цукор. Солодощі викликають почуття швидкого, але короткострокового насичення, не можна замінювати ними сніданок, обід, вечерю

Вибирайте «правильні» солодощі: натуральний мармелад, зефір, пастилу, домашню випічку, сухофрукти, або низькокалорійні шоколадні батончики Fizi та пам’ятайте – кількість має значення!

6. Не «пийте» калорії: сік, газовану солодку воду, чай та каву з цукром. В одній склянці солодкого газованої води – до 10 чайних ложок цукру (130 ккал). При спразі краще пити звичайну воду.

7. Скажіть «НІ!» напівфабрикатам, фаст-фуду, ковбасам, сосискам. Ці продукти містять у своєму складі понад 30% «прихованого» жиру. Для покращення смаку їх коптять, додають штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, сіль у великій кількості – це погано впливає на здоров’я.

8. Складайте меню зачасно на кілька днів. Доведеться витратити годинку на тиждень на складання плану харчування, але тоді не потрібно буде мучитися щодня над питанням «А що на вечерю?», зникне щоденна проблема «що купити дорогою додому і що з цього приготувати та бажано по-швидкому».

9. Робіть “розумний” шопінг. Щоразу, коли йдете в магазин, сфотографуйте вміст холодильника, складіть список необхідних продуктів. Намагайтеся не відвідувати супермаркет на голодний шлунок. Це допоможе уникнути непотрібних покупок.

10. Красиво сервіруйте стіл, створюйте приємну атмосферу для їжі разом із сім’єю та друзями. Якщо будете їсти на ходу, дивитися телевізор або сидіти в комп’ютері під час їди, Ви не помітите, як з’їсте зайве.

Головне на шляху до здорового харчування – зробити перший крок і протриматися не менше одного місяця, якого зазвичай достатньо для формування будь-якої звички.

Перейти до панелі інструментів