25.04.2024
Новини

Першу у світі блакитну троянду виростив ботанік з Кременеччини

Першим у світі, за переказами, блакитну троянду, ще перед Першою світовою війною, виростив ботанік з Кременеччини Василь Карпович. Троянду представляли на виставці в Парижі. Цікавими фактами ділиться дослідниця Ірина Дан-Коен (за інформацією Marcin Plewka).

Про директора сільськогосподарської та лісничої школи в Білокриниці до 1914 року, ботаніка Василя Васильовича Карповича, писала його дочка:

«Будинок, де ми жили, буквально потопав у трояндах, – розповідала стара жінка, – різнокольорові, високі й низькі, вони пронизували повітря своїм тонким ароматом. Батько проводив серед них кожну вільну хвилину, а перед першою світовою війною вивів троянду з ніжними світло-блакитними пелюстками. Він дивився на неї замріяно, щасливо. Він обгородив кущ цієї троянди парканом і нікого до неї не підпускав».

-Це тільки початок, — казав він, милуючись пастельним кольором квітки.

А потім війна і втрата всіх заощаджень у банку, ми б сьогодні були заможними людьми, якби не це. Нарешті хвороба і кінець. Яка втрата талановитої людини…».

А ось як писала про нього донька Рима у листі до родини у 1980-х роках:

«Не знаю, чи знаєте ви, що мій батько був пристрасним любителем троянд і йому вдалося посадити першу блакитну троянду ще до Першої світової війни. Коли я була студенткою у Рембертуві, я побачила вирізку з американської газети з ім’ям мого батька та коротким описом пережитого. Троянда також була представлена ​​на виставці в Парижі», – пише пані Ірина.

Перейти до панелі інструментів