19.03.2024
Новини

У лісгоспу на Тернопільщині заберуть 2700 га землі і передадуть Нацпарку

Понад 2700 га землі на Тернопільщині передадуть національному природному парку «Кременецькі гори», – про це повідомляють у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Це земельні ділянки державної власності, що перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Кременецьке лісове господарство».

Уряд прийняв рішення про зміну їх цільового призначення – із лісогосподарських земель на землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. Таку пропозицію ініціювала Тернопільська обласна військова адміністрація, яка є розпорядником таких земель.

Міндовкілля, як центральний орган виконавчої влади, який формує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища та зокрема організації охорони та використання природно-заповідного фонду, підтримує такі ініціативи. Наразі обласна військова адміністрація зможе передати земельні ділянки парку для збереження цінних природних комплексів та екосистем.

Довідка

Парк «Кременецькі гори» дбає про відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів Північного Поділля. Це реліктові екстразональні степові рослинні угрупування та букові лісостани.

Лише на території цього парку в Україні зростає унікальна береза Клокова. Також після тимчасової окупації Криму, сонцецвіт сивий можна зустріти лише на Дівочих скелях Кременецьких гір. Це також місце, де протягом року можна спостерігати цвітіння 22-х видів орхідей.

Усього в парку зростає 53 види рослин та 53 види тварин, занесених до Червоної книги України. В парку виявлено 12 видів червонокнижних кажанів.

Перейти до панелі інструментів