26.04.2024
Новини Оперативно

В Охматдиті рятували дитину з Тернопільщини з величезним гельмінтом

Лікарі Охматдиту видалили великий гельмінт у 16-річного хлопця з Тернопільщини. Згідно з повідомленням на сторінці медичного закладу в соціальній мережі Facebook, ехінококова кіста, яка є гельмінтом або просто глистом, може бути передана людиною від свого домашнього улюбленця, зокрема, від собаки. Яйця ехінокока можуть потрапити в організм людини при облизуванні рук, обличчя хазяїна, посуду.

Лікарі Охматдиту мають найбільший досвід хірургічного лікування ехінококу в Європі. Недавно до них звернувся 16-річний хлопець з Тернопільщини з підозрою на кісту. Команда діагностів вчасно встановила діагноз, а команда абдомінальних хірургів успішно виконала операцію з видалення гельмінта. Якби гельмінта діагностували пізніше, він би збільшився і “з’їв” печінку, створив дочірні кісти, а також можливо спричинив полікістоз одного або багатьох органів.

Професор та хірург Василь Притула зазначає, що діагностику ехінококової кісти слід проводити якомога раніше, оскільки що раніше буде виявлена кіста, тим більші шанси на успішне лікування. Важливо також дотримуватися правил особистої гігієни, уникаючи контакту з безпритульними тваринами, регулярно мити руки та їжу та проходити медичний огляд щороку, щоб запобігти захворюванню.

Перейти до панелі інструментів