24.04.2024
Новини

Безкоштовних лампочок на Тернопільщині більше не буде? Як програму Уряду “запороли” на місцях

“Дають, дають та з рук не пускають”, – це про безкоштовний обмін звичайних лампочок розжарювання на енергозберігаючі. Гарну і корисну ініціативу президента, яка була покликана допомогти енергосистемі країни, як це часто буває, “запороли” на місцях. Наприклад, на Тернопільщині LED-лампочки типу Е27 (зі стандартним цоколем) передчасно закінчилися. Про це “Терміново” розповідають читачі з усієї області.

  • Кілька днів тому подала заявку на обмін лампочок на енергозберігаючі у застосунку Дія. Учора повідомили, що можу забрати їх у своєму відділенні Укрпошти. Забрати замовлення можна протягом 5 днів, потім його скасовують. Викрутила на дачі 5 п’ять старих ламп та вирушила у відділення. Проте, там на мене чекав неприємний сюрприз. З’ясувалося, що лампочки зі стандартним цоколем закінчилися. Одна з працівниць авторитетно заявила, що таких уже й не привезуть, інша сказала, що точно це невідомо, а ще одна порадила реєструвати на лампи Е14 із малим цоколем (доки є хоч такі), які мені не підходять, – розповідає Оксана з Кременця. – На моє розчарування у відділенні сказали: а які до нас претензії?

Схожа ситуація й у відділеннях Укрпошти й в обласному центрі. Тернополяни також скаржаться, що не встигли замінити лампочки на ті, що підходять.

  • Я встигла замінити свої лампочки, зареєструвалася з самого початку реалізації програми. А от тепер бачу, що багатьох людей з відділень відправляють. Кажуть, що, можливо, лампи з великим цоколем будуть наступного тижня. Але, щоб їх отримати уже потрібно реєструватися по-новому, – каже Ірина з Тернополя.

Ми звернулися на гарячу лінію Тернопільської ОВА, аби з’ясувати, у чому проблема і чому лампочок, які використовують менше вдосталь, а необхідних не вистачає. Адже, як раніше зазначав голова ОВА Володимир Труш, саме з обласного бюджету виділили понад 2 млн гривень на утилізацію відпрацьованих ламп розжарювання. Проте, в адміністрації сказали, що за сам обмін ламп не відповідають і порадили звернутися на гарячу лінію Укрпошти. А там можна “поспілкуватися” хіба з автовідповідачем, який дає відповіді лише на визначений перелік питань.

Відтак, питання щодо нестачі енергозбергіаючих лампочок типу Е27, залишається відкритим. Та “Терміново” не полишає спроби з’ясувати бодай щось з цього приводу та домогтися пояснення – чи варто знову подавати заявки на обмін, чи вкрутити назад старі, ще робочі, розжарювальні лампи.

Фото ілюстративне

Перейти до панелі інструментів