19.04.2024
Корисне Новини

Кращі пісні страви

Завтра починається Великодній піст. Чимало людей дотримуються суворого режиму харчування. Проте, пісний стіл може бути не лише ситним, а й смачним. Ми підібрали п’ять рецептів чудових страв, які будуть до смаку вашій родині.

Перловий розсольник

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 130 г (в сухому вигляді)
  • картопля – 3 шт. (300 г)
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • солоні огірки – 2 шт. (150 г)
  • часник – 2-3 зубчики
  • томатна паста – 2 ст.л.
  • сіль за смаком
  • перець чорний мелений – за смаком
  • базилік або орегано сушений – 1 ч.л.
  • цукор – 1 ч.л.
  • розсіл огірковий – 100 мл
  • вода – 2,5 л
  • соняшникова олія – для смаження
  • свіжий кріп – для подачі.

Приготування

Перлову крупу заздалегідь замочуємо в холодній воді на 2 години. Потім воду зливаємо і пересипаємо перловку в каструлю з водою. Наливаємо 2 літри води.

Доводимо до кипіння, знімаємо пінку, зменшуємо вогонь і варимо крупу 40 хвилин. А тим часом підготуємо решту інгредієнтів і зробимо заправку.

Для цього в сковорідку наливаємо олію, всипаємо цибулю, нарізану кубиками. Обсмажуємо її протягом хвилини і всипаємо до неї терту моркву, перемішуємо і смажимо їх разом 3 хвилини. Моркву можна нарізати кубиками або соломкою.

Далі кладемо дрібно нарізаний часник і солоні огірки, нарізані кубиком. Все перемішуємо і обсмажуємо 2 хвилини.

Тепер додаємо спеції: сіль і чорний мелений перець кладемо за смаком, також всипаємо 1 ч.л. сушеного базиліка або орегано і 1 ч.л. цукру. Добре перемішуємо і даємо їм буквально 2 хвилини протушкуватися, щоб спеції почали розкриватися і віддавати весь свій аромат овочам.

Далі додаємо в заправку дві великі столові ложки томатної пасти, перемішуємо і вливаємо 100 мл огіркового розсолу. Знову мішаємо і через 1 хвилини вимикаємо вогонь. Смачна томатна заправка готова.

Через 40 хвилин перловка практично готова. Додаємо до неї картоплю. Я нарізаю її на маленькі кубики, щоб вона швидше зварилася. Перемішуємо, всипаємо сіль і дивимося на густоту супу. За необхідності вливаємо додатково воду. Я влила ще півлітра.

Як тільки картопля стала м’якою кладемо в суп томатну заправку, перемішуємо і варимо суп ще 2 хвилини. Потім за бажанням кладемо свіжий подрібнений кріп і проварюємо суп 1 хвилину. Вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і даємо настоятися 10-15 хвилин.

Розсольник виходить густим, насиченим і багатим на смак за рахунок додавання спецій і томатної заправки. Ароматний суп з приємним кислувато-солоним смаком неодмінно сподобається всій вашій родині.

Не вінегрет, смачний пісний салат

Інгредієнти:

  • 300 грам печериць
  • 1 цибулина
  • пів чайної ложки солі
  • пів чайної ложки цукру
  • 1 столова ложка яблучного оцту
  • 400 грам буряка
  • 300 грам консервованого горошку
  • зелень
  • 100 г моркви по-корейськи
  • 2 столові ложки соняшникової олії
  • сіль, перець за смаком

Приготування

Печериці запікаємо в духовці до готовності.

Цибулю чистимо і нарізаємо соломкою. Кладемо в миску, додаємо сіль, цукор і яблучний оцет. Все перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15 хвилин.

Буряк відварюємо до готовності, охолоджуємо, очищаємо і нарізаємо кубиком.

У салатник кладемо гриби, буряк, моркву по-корейськи, зелений горошок і мариновану цибулю.

Подрібнюємо приготовлену зелень і додаємо до решти продуктів. Все солимо і перчимо до смаку, заправляємо олією і перемішуємо.

Морквяні котлети

Інгредієнти:

  • морква, 1 кг
  • манна крупа, кілька ложок
  • сіль, спеції, зелень, приправи, часник
  • волоські горіхи за бажанням, 1 жменя
  • насіння соняшникове, 2 жмені.

Приготування

Моркву подрібнюємо на середній тертці та змішуємо з манною крупою, додаємо сіль та спеції за смаком.

Якщо вам подобається, додавайте подрібнені горіхи та насіння.

Формуємо котлети, обвалюємо в сухарях та обсмажуємо на сковороді з двох боків.

Пісний плов

Багато хто вважає, що плов без м’яса – це не плов, а рис з овочами. Та смак плову додає не стільки м’ясо, скільки правильно приготована овочева зажарка і спеції.

Інгредієнти:

  • 500 г рису
  • 2 великі моркви
  • 2 великі цибулини
  • 1 перець чилі
  • 2 головки часнику
  • зіра
  • сіль
  • 50 мл соняшникової олії

Приготування

Рис заливаємо великою кількістю теплої води і додаємо 1 ст. л. солі. Залишаємо години на 2.

Потім добре промиваємо рис кілька разів водою так, щоб вона в результаті була майже прозора. Заливаємо рис невеликою кількістю води і починаємо займатися овочами.

Цибулю нарізаємо півкільцями. Відправляємо її в розігріту сковороду або, що ідеально в казан, куди заздалегідь налили соняшникову олію. Обсмажуємо цибулю до темно-золотистого кольору.

Моркву нарізаємо на брусочки. Саме нарізана вона смачніша в плові.

Додаємо моркву до цибулі і обсмажуємо до напівготовності моркви.

Наливаємо гарячу воду так, щоб вона приблизно на 1,5 см прикривала овочі. Додаємо сіль (у мене 1 ст.л.), зіру, цілий перець чилі, дві головки часнику. Зменшуємо вогонь до нижче середнього і залишаємо гаситися хвилин на 10.

Зливаємо з рису воду і додаємо його до овочевої суміші. Викладаємо його зверху, рівномірно розподіляючи і не перемішуючи з овочами. Якщо ви трохи натиснете на рис, то вода буде проступати, додавати її не потрібно на цьому етапі. Готуємо плов на повільному вогні, стежачи за наявністю води.

Як тільки рис буде майже готовий, перемішуємо його з овочами, накриваємо кришкою і даємо постояти хвилин 15 на виключеній плиті.

Голубці з капусти з грибами

Інгредієнти:

  • капуста – 1 шт. (1 кг)
  • гриби (печериці) – 350-400 г
  • рис – 150 г
  • морква – 1-2 шт.
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • сіль за смаком
  • чорний перець – за смаком

Для соусу:

  • томатна паста – 2 ст.л.
  • вода – 700 мл
  • часник – 3 зубчики
  • морква – 1-2 шт.
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • цукор – 2-3 ч.л.
  • чорний перець – за смаком
  • сіль за смаком.

Приготування

Ріпчасту цибулю дрібно нарізати кубиками. Моркву – натерти на грубій терці. На розігріту сковорідку додати трохи соняшникової олії і обсмажити цибулю з морквою до м’якості.

Печериці очистити, вимити, нарізати пластинками і обсмажити до готовності. І не забудьте посолити за смаком.

Рис відварити в підсоленій воді, до напівготовності. З’єднати рис з грибами, цибулею і морквою.

Заздалегідь ставимо каструлю з водою на плиту і доводимо її до кипіння. Опускаємо в каструлю качан капусти і даємо йому трохи проваритися 3-5 хвилин. Потім акуратно, по одному знімаємо листя.

На капустяному листі зрізаємо жорсткі частини або ж можна в цій області трохи відбити молоточком.

На капустяний лист викладаємо начинку і загортаємо, підгинаючи краї.

Готуємо томатний соус. Цибулю і моркву обсмажити на сковорідці до м’якості, додамо 2 столові ложки томатної пасти, сіль, чорний перець, цукор, подрібнений часник, перемішуємо і додаємо 700 мл води. Доводимо соус до кипіння і варимо ще хвилин зо дві.

На дно каструлі (краще вибрати каструлю з товстим дном) викладаємо капустяне листя що залишилося. І зверху на них викладаємо голубці. Кожен шар добре проливаємо томатним соусом.
Каструлю закриваємо кришкою і тушкуємо голубці ще 30-40 хвилин. Смачного!

За матеріалами: Скарбничка рецептів

Перейти до панелі інструментів