Кращі пісні страви

Завтра починається Великодній піст. Чимало людей дотримуються суворого режиму харчування. Проте, пісний стіл може бути не лише ситним, а й смачним. Ми підібрали п’ять рецептів чудових страв, які будуть до смаку вашій родині.

Перловий розсольник

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 130 г (в сухому вигляді)
  • картопля – 3 шт. (300 г)
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • солоні огірки – 2 шт. (150 г)
  • часник – 2-3 зубчики
  • томатна паста – 2 ст.л.
  • сіль за смаком
  • перець чорний мелений – за смаком
  • базилік або орегано сушений – 1 ч.л.
  • цукор – 1 ч.л.
  • розсіл огірковий – 100 мл
  • вода – 2,5 л
  • соняшникова олія – для смаження
  • свіжий кріп – для подачі.

Приготування

Перлову крупу заздалегідь замочуємо в холодній воді на 2 години. Потім воду зливаємо і пересипаємо перловку в каструлю з водою. Наливаємо 2 літри води.

Доводимо до кипіння, знімаємо пінку, зменшуємо вогонь і варимо крупу 40 хвилин. А тим часом підготуємо решту інгредієнтів і зробимо заправку.

Для цього в сковорідку наливаємо олію, всипаємо цибулю, нарізану кубиками. Обсмажуємо її протягом хвилини і всипаємо до неї терту моркву, перемішуємо і смажимо їх разом 3 хвилини. Моркву можна нарізати кубиками або соломкою.

Далі кладемо дрібно нарізаний часник і солоні огірки, нарізані кубиком. Все перемішуємо і обсмажуємо 2 хвилини.

Тепер додаємо спеції: сіль і чорний мелений перець кладемо за смаком, також всипаємо 1 ч.л. сушеного базиліка або орегано і 1 ч.л. цукру. Добре перемішуємо і даємо їм буквально 2 хвилини протушкуватися, щоб спеції почали розкриватися і віддавати весь свій аромат овочам.

Далі додаємо в заправку дві великі столові ложки томатної пасти, перемішуємо і вливаємо 100 мл огіркового розсолу. Знову мішаємо і через 1 хвилини вимикаємо вогонь. Смачна томатна заправка готова.

Через 40 хвилин перловка практично готова. Додаємо до неї картоплю. Я нарізаю її на маленькі кубики, щоб вона швидше зварилася. Перемішуємо, всипаємо сіль і дивимося на густоту супу. За необхідності вливаємо додатково воду. Я влила ще півлітра.

Як тільки картопля стала м’якою кладемо в суп томатну заправку, перемішуємо і варимо суп ще 2 хвилини. Потім за бажанням кладемо свіжий подрібнений кріп і проварюємо суп 1 хвилину. Вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і даємо настоятися 10-15 хвилин.

Розсольник виходить густим, насиченим і багатим на смак за рахунок додавання спецій і томатної заправки. Ароматний суп з приємним кислувато-солоним смаком неодмінно сподобається всій вашій родині.

Не вінегрет, смачний пісний салат

Інгредієнти:

  • 300 грам печериць
  • 1 цибулина
  • пів чайної ложки солі
  • пів чайної ложки цукру
  • 1 столова ложка яблучного оцту
  • 400 грам буряка
  • 300 грам консервованого горошку
  • зелень
  • 100 г моркви по-корейськи
  • 2 столові ложки соняшникової олії
  • сіль, перець за смаком

Приготування

Печериці запікаємо в духовці до готовності.

Цибулю чистимо і нарізаємо соломкою. Кладемо в миску, додаємо сіль, цукор і яблучний оцет. Все перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15 хвилин.

Буряк відварюємо до готовності, охолоджуємо, очищаємо і нарізаємо кубиком.

У салатник кладемо гриби, буряк, моркву по-корейськи, зелений горошок і мариновану цибулю.

Подрібнюємо приготовлену зелень і додаємо до решти продуктів. Все солимо і перчимо до смаку, заправляємо олією і перемішуємо.

Морквяні котлети

Інгредієнти:

  • морква, 1 кг
  • манна крупа, кілька ложок
  • сіль, спеції, зелень, приправи, часник
  • волоські горіхи за бажанням, 1 жменя
  • насіння соняшникове, 2 жмені.

Приготування

Моркву подрібнюємо на середній тертці та змішуємо з манною крупою, додаємо сіль та спеції за смаком.

Якщо вам подобається, додавайте подрібнені горіхи та насіння.

Формуємо котлети, обвалюємо в сухарях та обсмажуємо на сковороді з двох боків.

Пісний плов

Багато хто вважає, що плов без м’яса – це не плов, а рис з овочами. Та смак плову додає не стільки м’ясо, скільки правильно приготована овочева зажарка і спеції.

Інгредієнти:

  • 500 г рису
  • 2 великі моркви
  • 2 великі цибулини
  • 1 перець чилі
  • 2 головки часнику
  • зіра
  • сіль
  • 50 мл соняшникової олії

Приготування

Рис заливаємо великою кількістю теплої води і додаємо 1 ст. л. солі. Залишаємо години на 2.

Потім добре промиваємо рис кілька разів водою так, щоб вона в результаті була майже прозора. Заливаємо рис невеликою кількістю води і починаємо займатися овочами.

Цибулю нарізаємо півкільцями. Відправляємо її в розігріту сковороду або, що ідеально в казан, куди заздалегідь налили соняшникову олію. Обсмажуємо цибулю до темно-золотистого кольору.

Моркву нарізаємо на брусочки. Саме нарізана вона смачніша в плові.

Додаємо моркву до цибулі і обсмажуємо до напівготовності моркви.

Наливаємо гарячу воду так, щоб вона приблизно на 1,5 см прикривала овочі. Додаємо сіль (у мене 1 ст.л.), зіру, цілий перець чилі, дві головки часнику. Зменшуємо вогонь до нижче середнього і залишаємо гаситися хвилин на 10.

Зливаємо з рису воду і додаємо його до овочевої суміші. Викладаємо його зверху, рівномірно розподіляючи і не перемішуючи з овочами. Якщо ви трохи натиснете на рис, то вода буде проступати, додавати її не потрібно на цьому етапі. Готуємо плов на повільному вогні, стежачи за наявністю води.

Як тільки рис буде майже готовий, перемішуємо його з овочами, накриваємо кришкою і даємо постояти хвилин 15 на виключеній плиті.

Голубці з капусти з грибами

Інгредієнти:

  • капуста – 1 шт. (1 кг)
  • гриби (печериці) – 350-400 г
  • рис – 150 г
  • морква – 1-2 шт.
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • сіль за смаком
  • чорний перець – за смаком

Для соусу:

  • томатна паста – 2 ст.л.
  • вода – 700 мл
  • часник – 3 зубчики
  • морква – 1-2 шт.
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • цукор – 2-3 ч.л.
  • чорний перець – за смаком
  • сіль за смаком.

Приготування

Ріпчасту цибулю дрібно нарізати кубиками. Моркву – натерти на грубій терці. На розігріту сковорідку додати трохи соняшникової олії і обсмажити цибулю з морквою до м’якості.

Печериці очистити, вимити, нарізати пластинками і обсмажити до готовності. І не забудьте посолити за смаком.

Рис відварити в підсоленій воді, до напівготовності. З’єднати рис з грибами, цибулею і морквою.

Заздалегідь ставимо каструлю з водою на плиту і доводимо її до кипіння. Опускаємо в каструлю качан капусти і даємо йому трохи проваритися 3-5 хвилин. Потім акуратно, по одному знімаємо листя.

На капустяному листі зрізаємо жорсткі частини або ж можна в цій області трохи відбити молоточком.

На капустяний лист викладаємо начинку і загортаємо, підгинаючи краї.

Готуємо томатний соус. Цибулю і моркву обсмажити на сковорідці до м’якості, додамо 2 столові ложки томатної пасти, сіль, чорний перець, цукор, подрібнений часник, перемішуємо і додаємо 700 мл води. Доводимо соус до кипіння і варимо ще хвилин зо дві.

На дно каструлі (краще вибрати каструлю з товстим дном) викладаємо капустяне листя що залишилося. І зверху на них викладаємо голубці. Кожен шар добре проливаємо томатним соусом.
Каструлю закриваємо кришкою і тушкуємо голубці ще 30-40 хвилин. Смачного!

За матеріалами: Скарбничка рецептів

About the author

аварія
trending_flat
Масові аварії з мотоциклістами: п’ятеро постраждалих у трьох ДТП на Тернопільщині за день

На Тернопільщині за одну добу трапилось 3 аварії за участі мотоциклістів. Є постраждалі. 1 червня біля села Пеньки в Чортківському районі сталася дорожньо-транспортна пригода: автомобіль Kia зіткнувся з мотоциклом Suzuki Bandit. Унаслідок аварії 22-річного водія мотоцикла госпіталізували, а його пасажиру надали медичну допомогу на місці. Про це повідомили в ГУНП у Тернопільській області. Також близько 17:00 між селами Озеряни та Козаччина внаслідок обгону зіткнулися мотоцикл HONDA CBR-600F та автомобіль ВАЗ-2107. 25-річний водій мотоцикла, житель Чортківського району, та пасажирка авто отримали численні переломи та інші ушкодження і були госпіталізовані. Того ж вечора до лікарні потрапив ще один мотоцикліст: у селі Кам'янки житель Підволочиської громади, керуючи мотоциклом TEKKEN-250, не впорався з керуванням і перекинувся. Його також госпіталізували. "У всіх кермувальників взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Слідчі поліції з'ясовують деталі автопригод", - йдеться у повідомленні. Читайте також: Трагедія на Тернопільщині: […]

Алкоголь
trending_flat
Клеїли етикетки відомих брендів: у Тернополі викрили великий бізнес фальсифікованого алкоголю (фото, відео)

На Тернопільщині "бізнесмени" виготовляли підпільно алкоголь та тютюнові вироби та маркували їх етикетками відомих брендів. Фігурантам загрожує тривалий термін. Правоохоронці викрили групу осіб, які займалися виробництвом, зберіганням та збутом фальсифікованого алкоголю та тютюнових виробів на території області. Про це повідомили в ГУНП у Тернопільській області. Незаконну схему організував 56-річний житель Кременецького району, залучивши до неї ще чотирьох спільників. Кожен мав чітко розподілені ролі: одні відповідали за виготовлення та постачання, інші – за реалізацію, облік та розподіл прибутку. Фальсифіковані товари, що маскувалися під відомі торгівельні марки, збувалися через один із місцевих магазинів. В ході 11 санкціонованих обшуків поліцейські вилучили понад 1250 пляшок фальсифікованого алкоголю, майже 6000 пачок тютюну без акцизних марок, близько 100 літрів спиртовмісних сумішей, а також обладнання для виготовлення та фасування продукції, чорнову бухгалтерію та чотири транспортні засоби, що використовувались для перевезення товару. "Триває досудове розслідування за ч. 2 […]

ДТП на Тернопільщині
trending_flat
Трагедія на Тернопільщині: в аварії загинула людина

На Тернопільщині чоловік помер на місці аварії.  Як повідомляють в пресслужбі ГУНП у Тернопільській області, трагедія трапилась у селі Башуки 1 червня близько 13:15. Житель Лопушненської сільської громади 1955 року народження кермував велосипедом та впав з нього. У результаті постраждалий отримав травми несумісні з життям та помер на місці. "Слідчі поліції з'ясовують деталі автопригоди", - йдеться у повідомленні. Читайте також: На кільці у Тернополі збили велосипедиста: там постійно стаються страшні аварії

хабар
trending_flat
Депутат з Тернопільщини намагався підкупити прикордонника

На Львівщині депутат з Тернопільщини намагався підкупити прикордонника. Чоловіку загрожує до 4 років позбавлення волі.  Яворівський районний суд Львівщини виніс вирок депутату Чортківської районної ради Василю Охоті, який у травні 2025 року намагався підкупити прикордонника у пункті пропуску «Краківець-Корчова» на кордоні з Польщею. Його зобов'язали сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень, а суму хабара конфіскували на користь держави. Про це повідомили в інтернет-виданні "Zaxid.net". Як вказано у судовому реєстрі, депутат пропонував 300 доларів США за безперешкодний перетин кордону. Прикордонник відмовився від хабара, і проти чоловіка було порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України. Василь Охота, 62-річний безпартійний депутат, обраний від «Європейської солідарності», уклав угоду з прокурором про визнання винуватості. Читайте також: “Подарунок” у дверцятах авто: на Тернопільщині чоловік намагвся уникнути відповідальності Суддя Дмитрій Поворозник визнав Василя Охоту винним та призначив покарання у вигляді штрафу в […]

рада
trending_flat
Відмовили у безкоштовному проїзді – штраф: у Раді хочуть посилити відповідальність водіїв маршруток

В Україні штрафуватимуть за відмову від перевезення громадян, які мають право на безоплатний проїзд.  Депутати зареєстрували законопроєкт №13331, метою якого є посилення захисту прав українських громадян, що мають законне право на безоплатний проїзд у транспорті. "Пропонується внести зміни до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими встановлено відповідальність за відмову від перевезення громадян, які мають право на безкоштовний проїзд, або створення шкоди за безоплатне користування такими послугами та збільшення розміру штрафу за дане правопорушення", - йдеться у повідомленні. Розмір штрафу складатиме від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На Тернопільщині вже неодноразово траплялись такі порушення. Один із таких випадків стався у Кременці. В одному з автобусів “Кременець-Тернопіль” водій некоректно повівся із військовим. У цьому його підтримала підприємиця, якій належить маршрут. Люди вступилися за воїна, проте жінка ніяк не могла угамуватися. Військовий надав усі необхідні документи для безкоштовного проїзду, […]

trending_flat
На Об’їзній у Тернополі збили людину: що відомо (відео)

У Тернополі на Об'їзній збили чоловіка. Аварія трапилась 2 червня близько 9:49 на вулиці Об'їзній. Автомобіль збив людину неподалік пішохідного переходу. "ДТП з травмованими. Автомобіль сітроен здійснив наїзд на чоловіка. Травмованого шпиталізували у медзаклад. Рух ускладнений", - повідомила старша інспекторка управління патрульної поліції у Тернопільській області Віталія Щупляк. Читайте також: У Тернополі в ДТП перекинулось авто (фото, відео)

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025