29.03.2024
Новини Промо

Гроші на вітер: як не витратити кругленьку суму на ліки з недоведеною ефективністю

Українці щороку витрачають мільярди гривень на ліки, які не мають доказової бази. Це БАДи, так звані “противірусні”, рослинні, гомеопатичні препарати. Є також такі, які недостатньо вивчені або відверто небезпечні.

Наприклад, той же анальгін, який заборонений у багатьох країнах світу. У Європі і взагалі не знають, що це таке. Його вживання може мати тяжкі наслідки – агранулоцитоз. Це різке зниження рівня лейкоцитів в крові за рахунок гранулоцитів, що може викликати асфіксію і в деяких випадках навіть смерть.

Нерідко їх призначають лікарі або закуповують лікарні. Ринок сумнівних препаратів настільки великий, що це переростає у великий олігархічний бізнес.

Як не купити “фуфломіцин”: декілька порад

  1. Дізнайтеся більше про доказову медицину. В інтернеті є багато ресурсів, які простими словами розповідають, яких ліків потрібно остерігатися.
  2. Використовуйте Довідник еквівалентності лікарських засобів rx.ua, онлайн версію відомого довідника Rx index.  Тут ви знайдете повну інформацію про ліки з доведеною ефективністю.
  3. Перегляньте свою аптечку. Викиніть з неї всі так звані противірусні, синтетичні вітаміни, гемеопатію.
  4. Знайдіть доказового лікаря. Наприклад, в Україні уже є база доказових лікарів. Наприклад, у групі “Доказові батьки” у Фейсбуці. Завантажте файл і користуйтесь на здоров’я.

Які ліки не мають бути в аптечці українців

  1. Метамізол натрію. Аптечна назва – афлубін, баралгін, спазмалгон. Викликають агранулоцитоз. Для зняття болю та гарячки є лише 2 засоби – ібупрофен та парацетамол.
  2. Вібуркол. Про цю “чудодійну” свічку знає кожна мама. Та насправді вона нічого не лікує і ніяк не допомагає, бо це гомеопатія.
  3. Корвалол, валокордин та інші. В цих “ліках” діюча речовина – етиловий ефір та фенобарбітал. В інструкції сказано, що при вираженій артеріальній гіпотензії, гострому інфаркті міокарда, цукровому діабеті, депресії, алкоголізмі він протипоказаний!
  4. Інтерферони. Такі препарати як лаферобіон, афлубін, не мають доказової бази для лікування грипу чи ГРВІ. Є дослідження, яке прямо вказує на їх неефективність. Зазначимо, що ін’єкційний інтерферон має доказову базу та використовується при лікуванні раку та інших важких захворювань.
  5. Пастилки від кашлю. Ці цукерки виконують лише одну дію – провокують виділення слини, яка змочує горло і теоретично допомагає людині відкашлятись. Проте ви з таким самим успіхом можете з’їсти м’ятну цукерку.
  6. Мастодінон. При виникненні різних гінекологічних проблем українські лікарі зазвичай виписують “мастодінон”. Проте це гомеопатія, яка ніяк не допоможе.
  7. Спреї для носа з антибіотиком. При гаймориті, фронтиті, “зелених” соплях дітям та дорослим зазвичай виписують спрей з антибіотиком. Наприклад, Ізофру. Проте місцеве введення антибіотиків не ефективне.

Користуйтесь доказовою медициною, адже це еволюційний винахід вчених. І будьмо здоровими!

 

Перейти до панелі інструментів