20.04.2024
Новини Оперативно

На Тернопільщину завезли алкоголь, який може викликати анафілактичний шок і рак

В алкогольному напої (виробник: GEORGES MONIN, France) до України (одержувач: ТзОВ «ПРОБАР», провулок Індустріальний, 23, м. Київ), який експортувався з Франції, виявили великий вміст барвника Е 124. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

“Просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про виявлення даного товару в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10) та інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області), що передбачено частиною 3 статті 20 даного Закону”, – йдеться у повідомленні.

Довідково: Харчова добавка E 124 (Понсо 4R) – барвник синтетичного походження, який має яскраво-червоний колір. За хімічним складом барвник E 124 – натрієва сіль: гранулят або порошок червоного кольору добре розчинний у воді. Хімічна формула барвника E 124: C20H11N2Na3O10S3. Дана добавка термостабільна, стійка до впливу світла, відновників і окислювачів. Продукти, які містять Е 124 можна піддавати будь-яким технологічним операціям (стерилізація, пастеризація, охолодження, заморожування та ін). Добавка E 124 широко використовується (самостійно, або у сполуках з іншими барвниками) при фарбуванні продуктів у кондитерської промисловості, у виробництві напоїв, морозива, пудингів, десертів, фруктових консервів; застосовується при виготовленні рибо- та м’ясопродуктів, молочних десертів, тортів і сирних виробів.

У США, Фінляндії, Норвегії й деяких інших країн, барвник E 124 входить до списку заборонених речовин, як канцероген, що може спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Крім того, добавка E 124 є сильним алергеном, і може викликати анафілактичний шок, або приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину. Харчова добавка E 124 входить у список барвників, що приводять до підвищення гіперактивності дітей.

Перейти до панелі інструментів