19.04.2024
Новини

У Тернополі студентки влаштували гулянку з російською музикою: що каже поліція

У Тернополі стався скандал – першокурсниці Тернопільського національного педагогічного університету в гуртожитку №2 слухали російську музику. На це звернула увагу тернополянка Леся Коковська-Романчук.

“Гуртожиток № 2 Тернопільський Національний Педагогічний Університет, 6-тий поверх. Першокурсниці. Прийняли, обігріли, захистили. Весь вечір і ніч лунає голосна музика. Російська. Студенти старших курсів роблять зауваження, пояснюють. У відповідь – груба лайка. “Нє лєзьтє в нашу тіпа лічьную тіпа жизнь, нє ваше дєло.. тіпа.. язик тіпа ваш учіть нє будєм” Ну і всіляке отаке, ми чуємо це щодня у тисячах варіантів.
У них є “лічьноє пространство”. Те, що “пространство” закінчується там, де воно досягає вух інших людей, цим першокурсницям невідомо”, – пише жінка на своїй сторінці у соцмережах.

Леся Коковська-Романчук закликала педагогів ВНЗ пояснити це першокурсницям, адже “пухлина московитського міра дає метастази. Це завжди небезпечно. Потребує професійного втручання”.

Доцент педуніверситету Галина Груць, яку авторка допису позначила у пості, відреагувала на це таким повідомленням:

“Пані Лесю, дякую Вам за цей пост. Звісно, це кричущі речі. І на них треба зважати. Я викладаю педагогіку на факультеті іноземних мов. Упевнена, що серед цих першокурсниць немає моїх студентів. Бо практично на кожній парі я кажу своїм студентам, що питання мови особисто мене болить найдужче, що до усвідомлення того, чим для мене є рідна мова, я й досі доростаю, що рідну мову, як істину, пізнати неможливо. Але треба намагатися. З кожним днем ти все глибше й глибше занурюєшся у її безконечні глибини, намагаєшся збагнути її коди, символи, сенси, силкуєшся опанувати нею – і розумієш, яку малесеньку дещицю рідномовних багатств ти осягнув. Але попри це ти смакуєш мовою, як найсмачнішим тістечком у світі, ти зодягаєшся у рідні слова, як у щит віри і шолом надії, ти шукаєш людей-ріднокрильників, тих, які так само шанують рідне слово, бо знають, що мова – душа народу, його сповідь і молитва, що мова – об’єднувальний фермент нації, що, втративши мову, ми втратимо Україну…”.

За коментарем ми звернулися до пресслужби Патрульної поліції Тернопільської області. Її очільниця Катерина Метельська пояснила, що останніми днями жодних звернень за цією адресою до поліції не надходило.

Фото ілюстративне

Перейти до панелі інструментів