26.04.2024
Новини

Не буде світла, не буде операцій: як працюватиме медицина у випадку затяжного блекауту

Як функціонує цивільна медицина в умовах війни? Як лікарні готуються до складної зими? Чи госпіталізовуватимуть та оперуватимуть у лікарня у випадку затяжного блекауту? У рамках телемарафону розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Марія Карчевич.

“Безперебійна робота на випадок можливого блекауту є важливою. На сьогодні ми маємо визначених два рівні закладів охорони здоров`я: перші безперебійно працюватимуть у випадку відсутності електропостачання, другі надаватимуть медичні послуги навіть за умов відсутності опалення та водопостачання. Усі вони максимально забезпечуються наявністю генераторів”, – зазначає Марія Карчевич.

А от для пацієнтів, які мали на меті пройти планове лікування чи потребують операційного втручання, но вини невтішні. У разі затяжного блекауту їхні плани доведеться відкласти.

 

“Під час попередньої тривалої відсутності енергопостачання (упродовж кількох днів) жодна лікарня не припинила своєї роботи. Разом з тим, МОЗ надає рекомендації, у разі тривалого відключення від електропостачання, призупинити планові госпіталізації та планові операції, аби не перевантажувати медзаклади. Також законсервують частину приміщень, які тимчасово не використовують. Але це ми говоримо про крайні випадки”, – наголошує заступник міністра.

Перейти до панелі інструментів