16.04.2024
Новини Оперативно

Помер Юрій Шухевич – син легендарного Романа Шухевича

У ніч на 22 листопада у Німеччині, де був на лікуванні, відійшов у вічність Герой України, син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Юрій Шухевич. Звістку про смерть підтвердила дружина Наталія. 

Юрій Шухевич народився 28 березня 1933 року в селі Оглядів, що на Львівщині. Був відомим українським політичним діячем, активним дисидентом, нардепом України VIII скликання, членом Української Гельсінської Групи. Політичний в’язень, провів у таборах та в’язницях СРСР 28 років.

Його заслання у Сибір закінчилося у 1988 року. Після цього потрапив у будинок для інвалідів, оскільки втратив зір.

Дозвіл повернутися в Україну отримав у 1990 році. На запрошення української діаспори та світових правозахисних організацій поселився в Україні після проголошення Незалежності в 1991 році.

Очолював УНА-УНСО упродовж 1990-1994 років. Удостоєний звання Героя України влітку 2006 року.

Шухевич-молодший очолював партію Українська Національна Асамблея та був головним командиром Української Народної Самооборони (2006-2014 р.). Був ініціатором «Закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за Незалежність України у ХХ столітті». Його прийняли 9 квітня 2015 року. З того часу вояки УПА отримали статус борців за Незалежність України.

Перейти до панелі інструментів