29.03.2024
Новини

Документи підробили: Тернопільська міська рада незаконно користувалась заказником

Тернопільська міська рада незаконно розпоряджалася 7 гектарами гідрологічного заказника “Серетський”. Про це повідомляє Тернопільська обласна прокуратура.

“Тернопільська окружна прокуратура подала позов до суду в інтересах держави про витребування 7 гектарів землі гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський» з незаконного володіння Тернопільської міської ради”, – йдеться у повідомленні.

Матеріали для позову здобули під час розслідування кримінального провадження про підроблення документів. Згідно з ними, 7 га заказника “Серетський” незаконно вибули з державної власності і передали до комунальної власності ТМР. Орган управління у свою чергу відніс їх до земель с/г призначення.

Тернопільська окружна прокуратура подала позов до суду про витребування цієї землі з власності ТМР, оскільки в ході досудового розслідування встановлено порушення державних інтересів.

Ділянку в гідрологічному заказнику не можна ані відчужити, ані передати в оренду. Тому  ці 7 га землі “тихенько” спробували зробити землями сільськогосподарського призначення.  Спочатку прокуратура при розслідуванні кримінального провадження подала до суду клопотання про накладення арешту на цю земельну ділянки, яке суд задовольнив частково, позбавивши  Тернопільську міську раду права на відчуження та розпорядження цією землею.

Тернопільська міська рада оскаржила це рішення в апеляції, проте суд їй відмовив,  залишивши в силі ухвалу суду першої інстанції. Тому прокуратура подала позов до суду, щоб забрати з володіння Тернопільської міськради цю ділянку і повернути її державі.

Провадження у справі розглядатиме Господарський суд Тернопільської області.

Довідка. Заказник “Серетський” є природоохоронною зоною загальнодержавного значення. Охоплює територію заболоченої заплави річки Серет (від села Плотича Тернопільського району до села Кобзарівка Тернопільського району) і заплави річки Лопушанка (від села Городище до села Носівці Тернопільського району). Площа заказника 1192 га.

Під охороною — низинні трав’янисті болота, де переважають очеретові, осокові, та очерето-осокові угруповання. Серетецькі болота — важливі місця нересту, нагулу та зимівлі місцевих видів риб із невеликими популяціями — вугра річкового, рибця, яльця, в’язя, голованя, умбри, сома, а також карася, коропа, окуня, плітки та інших.

Перейти до панелі інструментів