20.04.2024
Новини Скандал

У Бережанах конфлікт через переселенців: люди збираються під міську раду (оновлено)

Раніше “Терміново” повідомляло, що на Тернопільщину приїхали понад 80 переселенців з Донеччини. Усіх цих людей скерували у Бережанську громаду, де їх розселили. Серед них є жінки, діти, старенькі. Але є й чоловіки, поведінка котрих викликала у місцевих мешканців обурення.

“У Бережанах у діючий Бережанський ліцей №3 вирішили заселити внутрішньо переміщених осіб. За другий день перебування у школі ці особи вже додумались насрати у коридорах та у смітники (в прямому сенсі слова). Як із такими особами під одним дахом мають навчатись діти, особливо першокласники?”, – пише Олександр Наконечний.

Схожих постів бережанців у соцмережах віднедавна можна зустріти чимало. На дописи та на обурення мешканців громади відреагував міський голова Ростислав Бортник.

“У четвер нам привезли 87 вимушено переміщених осіб з Донецьких теренів, саме тих, які 8 місяців, а то й цілих 8 років були під постійними обстрілами. І наші військові евакуювали їх, щоб вони могли без вагань виконувати свої завдання зі звільнення наших територій.

наші містяни готові були їх “гостинно зустріти”, бо вони не “пухнасті”

Коли ці 87 осіб, втративши все, декілька днів були в дорозі на різних транспортах, ще не встигли доїхати до нас, як вже наші містяни готові були їх “гостинно зустріти”, бо вони не “пухнасті”…

Я дякую працівникам міської ради, які весь цей час залишились людьми, і робили все можливе, щоб цим українцям, які не знати що пережили, намагались створити все можливе.

Я був дуже здивований чути від бережанців: “Я не дам свою дитину в інший садок, це для нього завеликий стрес”, “мені тоді буде не 20 м до садка, а 120 м, то задалеко”, “а з якого дива ВПО мають бути розміщені в садку чи школі?”, “Що, немає інших місць? Санаторій? Берізка? Інший садок? Як посмів мер написати кудись листа, що ми можемо прийняти 600-900 осіб ВПО? “, Ми не дозволимо”.
Це частина з того всього, що в останні дні в людей на язиці.

Чомусь, коли в перші дні війни в лютому березні ми розміщували біженців у всіх наших навчальних закладах, то тоді ніхто не “йшов на барикади”. Мабуть, тому, що більшість з тих, хто зараз критикує і обурюється, в перший день війни вже був на/за кордоном. А після півроку біженства в Європі забули про війну в Україні.

А що змінилось зараз? З боку міської ради чи правових доктрин – нічого.

у грудні/січні 2021 ми отримали директиву, що у разі загострення ситуації в Україні, наша громада має розмістити 9600 біженців

Ще в грудні/січні ми отримали директиву від вищих органів влади про те, що у разі загострення ситуації в Україні, наша громада має розмістити в себе 9600 біженців з одного регіону України (якого саме, це, інформація не для розголосу). Враховуючи що наша громада сама налічує 27 000 мешканців, то вона збільшилась би на 1/3.

Це означає, що для розміщення 10 000 ВПО, задіялися б всі приміщення громади: школи, садки, клуби. Навіть при цьому про якийсь комфорт мова не йшла. Тут задіялися всі вільні площі, класи, коридори, спортзали. Чому? Бо це війна!

А це значить, що освітній процес призупинився, або переходить на дистанційне навчання.
І це все було зроблено.

Також були задіяні всі вільні хати по селах. На піку в нашій громаді знайшли прихисток близько 3-4 тисяч осіб. У останні місяці у нас залишилось близько 1000-1200 осіб.

Коли цього тижня з військової адміністрації нас повідомили, що до нас їде близько 70 ВПО, ми спочатку не повірили, бо були випадки, що до нас не доїжджали, або їхали далі.

Але в області наполягали на серйозності справи. Розпорядження є розпорядженням, і ми не в праві оскаржувати його.

Не виконання розпорядження Військового Органу (адміністрації) сприймається як саботаж з елементами сепаратизму, що несе за собою кримінальну відповідальність!

Оскільки в нас немає інших пристосованих приміщень для ВПО і в Україні діє військовий стан,  затверджена система розміщення ВПО ще з січня. Прийнято рішення розмістити спочатку в третій школі, бо там ще проживають ВПО і діє соціальна їдальня, а вже після акліматизації ВПО будуть переселені в “Сонечко”, або приватний сектор, зокрема села.

Чому я нікого не повідомив? Бо ця інформація з грифом ДСК для службового користування. (Пишучи все тут, я вже заробив на покарання).

Чому “Сонечко”? Бо він не так далеко до “Третьої”, де діє соціальна їдальня. Чому не в санаторії? Санаторій належить обласній раді і ми не вправі ним користуватись. Ми неодноразово звертались до обласної ради та обласних депутатів, але безрезультатно. До того ж, по санаторію ще триває судова справа.

“Берізка” декілька років пустує, відсутнє опалення, батареї, електропроводка, санвузли! Орієнтовна вартість ремонту 8-10 мільйонів гривень.

Мені дуже дивна риторика бережанців. Хай ВПО розмістити по селах, чи в пустуючих квартирах будинках. Не таємниця, що в нас побільшало військових та їхніх родин. І вони неодноразово звертались з проханням в оренді помешкання за гроші, але віз і нині там. Бережанці за гроші не хотіли здавати квартири, то вони будуть здавати за безцінь для ВПО? Не думаю!

Ми хочемо нормального ставлення до нас?

Супер, зібратись великою кількістю в залі МР, де з кожного боку тебе закидають криками, і не дають тобі відповісти, а коли ти намагаєшся донести ту правдиву інформацію, то тебе ладні розірвати.
Занадто багато демократії в Бережанах, а ще більше “мамократії”.

Не виконання розпоряджень військових органів (адміністрацій) під час військового стану розцінюється як саботаж та сепаратизм

Нагадую для всіх, кому не до вподоби ситуація в Бережанах, і хто збирається в понеділок мітингувати, як школу, так і міську раду.

“Не виконання розпоряджень військових органів (адміністрацій) під час військового стану буде розцінюватися як саботаж та сепаратизм – кримінальна відповідальність.

Проведення мітингів, страйків чи інших заходів зі скупченням людей без погодження військової адміністрації (зауважте ВА, а не МР) заборонено.

Розпорядження про розміщення ВПО в закладах освіти під час військового стану має більшу перевагу за освітній процес, в даному випадку навчання переходить на іншу форму, зокрема дистанційне”.

Ми не вибираємо, кого нам приймати в нашій громаді. Ми можемо допомогти їм змінитися, змінитися на краще!”, – пише очільник громади.

У коментарях під дописом міського голови дехто з місцевих цілковито розділяє думку керівника.

“На жаль, це не лише бережанці. Типовий портрет типового західняка-патрійота. Якому завжди всі винні. Демократія – це дуже добре, але разом із нею ще потрібне і виховання. Дотримання елементарних норм етики і моралі. Християнських, адже переважна більшість таких “патрійотів” – у перших рядах на недільній службі… За купою лицемірства кругом, суспільство втратило людяність. І межу. На жаль…”, – пише Марія Погребнюк.

“Велика надія, що крикуни дочитають до останнього рядка текст, вірніше крик душі людини. А головне, що хоч один рядок пройме їх душі і хоч на мить, хоч в уяві поставить себе на місце згорьованого переселенця. Велика надія”, – зазначає Liubomyra Gavrylyshyna.

Разом з тим, багатьом мешканцям громади ситуація не до вподоби. Переселенцям люди не довіряють та просять пильніше стежити за їхньою поведінкою.

“Були різні мери, але такого ще не було. Усі попередні йшли на поступки людям, прислухалися до їхніх прохань. Лише Ви дбаєте про все, але не про мешканців цього міста і діток. 2 райони у Тернопільській області відмовилися приймати біженців, бо не мають приміщень для поселення, а Ви, така чуйна людина, прийняли. Краще дітей без школи і садків залишити, але біженців прийняти. Хтось цих людей перевіряв? Де гарантія, що ці любителі “російського миру” не будуть здавати позиції?”, – обурюється Наталія Запотічна. Також жінка зазначає, що в освітніх закладах, де поселили гостей, ремонт робили за кошти батьків.

“А ще краще запитати, чому приймають здорових мудаків? Казали, що це не люди на джипах, а люди з одним пакетиком. Бачу, коштів достатньо, якщо є випивка”, – пише Svitlana Svitlana.

Дехто ділиться негативним досвідом, пов’язаним з допомогою переселенця.

“Прихистила безкоштовно, абсолютно безкоштовно київських ВПО! Лютий, березень, квітень. Всього лиш за оплату за комуналку! Підняли хайп, що беру з них гроші за квартиру, поскаржилися поліції. Розібравшись, поліція порадила подати в суд на примусове стягнення коштів за комуналку. Та хай їх чорт судить! Виплатили компенсацію аж 1500 грн! Замість боргу, навіть не хочу писати…”, – розповідає Галина Мострянская.

Ростислав Бортник повідомив, що наразі вирішується питання щодо реконсервації КУТОР “Бережанський ОКДГ санаторій” для розміщення там переселенців.

“Після перемовин з областю маємо розуміння щодо розконсервації Санаторію для потреб ВПО.
Працюємо. Днями ситуація вирішиться остаточно”, – зазначає міський голова.

Перейти до панелі інструментів