23.04.2024
Новини

Чому одим і тим же споживачам вимикають електропостачання, а іншим – ні?

У ВАТ “Тернопільобленерго” пояснили,  що таке графіки аварійного відключення, коли і чому вони застосовуються, а також чому одним і тим же споживачам декілька раз на добу вимикають подачу електропостачання, а інші користувачі не мають жодних обмежень.

Графік аварійного відключення – це перелік ЛІНІЙ електропередач, які повинні бути вимкнені. Це не графік по часу чи датах, а просто перелік.

“Скласти графік із вказанням часу та дати відключення конкретних споживачів, поки що неможливо, адже про застосування ГАВ диспетчер ВАТ «Тернопільобленерго»  не знає до останньої миті. Черговий диспетчер обленерго отримує команду на введення ГАВ від диспетчера вищого оперативного рівня НЕК «Укренерго»”, – кажуть у “Тернопільобленерго”.

Відключення відбувається, коли потрібно швидко зменшити навантаження на енергосистему. Це допомагає уникнути масових аварійних ситуацій в електромережах.

Чому одим і тим же споживачам вимикають електропостачання, а іншим  – ні?

При застосуванні ГАВ електропостачання вимикається по лініях 10 кВт, до яких може бути під’єднана різна кількість трансформаторних підстанцій. Різні будинки можуть бути підключені до різних трансформаторних підстанцій.
Не вимикають електропостачання на тих лініях, де розташовані об’єкти критичної інфраструктури (лікарні, водонапірні станції та інші). Тому і виникає ситуація, коли одним вимикають електроенергію, а іншим – ні.

Відключення повинне тривати не більше 4 годин, але в разі якщо енергоспоживання буде понад дозволену норму, то можуть вимикати по кілька разів на добу.

Енергетики працюють над тим, щоб з’явився доступний та зрозумілий графік відключень, який буде містити перелік адрес та періоди вимкнення. Проте це не стосується аварійних вимкнень, які зробити за графіком неможливо.

Перейти до панелі інструментів