29.03.2024
Новини Промо

Що важливо в сучасному ремонті ванної кімнати?

Ванна кімната – це місце, де вся сім’я щоденно проводить гігієнічні процедури, тому вона має бути функціональною та комфортною для всіх. Іноді ми використовуємо це місце для розслаблення та відпочинку, тому важливо аби її інтер’єр влаштовував власників не лише з практичної, а й з естетичної точки зору. Оскільки в ванній спостерігається постійний перепад температури та надвисока вологість, для її оздоблення потрібно використовувати матеріали стійкі до води та утворення плісняви (кахель, вологостійкий гіпсокартон, пластикові панелі). Через підвищену вологість особливі вимоги висуваються і до облаштування електропроводки.

Аби ванна була затишна, комфортна, функціональна та безпечна і при цьому мала привабливий зовнішній вигляд, її ремонт потрібно ретельно продумувати. Є безліч сучасних технологій та приладів, які допоможуть зробити користування ванною ще більш зручним та приємним, а новітні оздоблювальні матеріали зроблять ремонт більш довговічним. В ванній має бути встановлена надійна сантехніка, ретельно продумана електрика та якісно зроблене оздоблення, тому до ремонту краще залучати перевірений будівельний сервіс. Якщо ж ви вирішили робити сучасний ремонт самостійно, ось вам декілька порад, на що варто звернути увагу, аби в відремонтованій ванній вам було зручно, безпечно та вона виглядала стильно і сучасно.

Що важливо передбачити перед ремонтом?

Ремонт ванної кімнати може бути косметичним або капітальним. В першому випадку він здійснюється аби оновити інтер’єр і включає лише маскування тріщин, фарбування поверхонь, реставрацію плитки, ванної та часткову заміну меблів та аксесуарів.

Читайте також: Де купити потрібні матеріали для ремонту?

Капітальний ремонт планується, коли у вас нова квартира, або в разі аварійної ситуації після прориву труби чи короткого замкнення проводки. Задля вирішення проблеми може знадобитися часткова або повна заміна сантехніки та електропроводки. Під час капітального ремонту вирівнюються стіни та стеля, монтується тепла підлога, здійснюється повна заміна меблів, раковини, ванни, душової кабіни. В суміщеному санвузлі замінюються унітаз, біде.

Перш ніж затіяти ремонт у ванній кімнаті, дайте собі відповідь на декілька питань. Це допоможе вам спланувати ремонтні роботи так, аби це було вигідно для вашого гаманця. Ось основні питання, що допоможуть у складанні поетапного плану ремонту:

  1. Яка площа ванної кімнати? – Від цього параметру залежить розміщення меблів та аксесуарів у ванні, а також вибір між ванною та душовою кабіною.
  2. Що обираєте ванну чи душову кабіну? – Якщо площа приміщення дозволяє, то обирати можна будь-який варіант. Якщо в сім’ї є діти, то часто обирають ванну, аби їх було зручно купати, але якщо кімната маленька, то можна обрати душ-кабіну з глибоким піддоном. Літнім людям буває важко користуватися ванною з високими бортами, для них зазвичай передбачають душову кабіну з пласким піддоном чи з невисоким бортом.
  3. Чи потрібно здійснювати заміну комунікацій? – Якщо в будинку нестабільне постачання електроенергії і часте її відключення, потрібно замінити електропроводку та встановити якісний автомат. Якщо планується встановлення великої кількості обладнання, потрібно збільшити потужність електромережі, замінити електричний кабель, та ін. Також може знадобитися заміна труб водопостачання, встановлення лічильників на воду, встановлення та підключення бойлера тощо.
  4. Які прилади та меблі ви плануєте встановлювати? – Від кількості та потужності пристроїв залежить і потужність електромережі. Для деяких приладів потрібно завчасно передбачити додаткові розетки та продумати їх розташування.
  5. Який бюджет є в розпорядженні? – Від відповіді на це питання залежить вибір матеріалів та приладів для ванної кімнати. В бюджет також потрібно закласти витрати на здійснення робіт по заміні електрики, сантехніки по монтажу теплої підлоги та іншого обладнання. Важливо знати вартість робіт та матеріалів ще до початку процесу, щоб визначитись чи вистачить коштів на омріяний ремонт.

Якщо передбачається перепланування приміщення, наприклад, ви плануєте поєднати ванну та санвузол чи навпаки їх роз’єднати, зведення чи знесення простінків, – це також потрібно запланувати завчасно.

Елементи, які роблять ванну сучасною

Якщо ви бажаєте, аби ваш санвузол та ванна були сучасними, обов’язково передбачте в них встановлення наступного обладнання та приладів:

  1. Сантехнічні інсталяції. Подібні конструкції дозволяють зекономити корисний простір у ванній кімнаті і забезпечити оптимальне місце розташування унітаза. Вони бувають стандартні, двосторонні, низькі, кутові та лінійні.
  2. Електрична рушникосушка. Це універсальний пристрій, що є додатковим джерелом тепла в приміщенні та допомагає в швидкому висушуванні рушників. Пристрій можна підібрати під стиль приміщення, обравши потрібну форму та колір.
  3. Водонагрівач. Аби не надіятися на комунальні установи та забути про перебої з теплою водою, краще за все встановити власний бойлер. Він може бути газовим, електричним чи комбінованим. За формою розрізняють вертикальні, горизонтальні, плоскі водонагрівачі. За принципом роботи вони бувають накопичувальні і проточні та непрямого нагріву.
  4. Сушильна машина або сушарка з верхнім розташуванням та переміщенням. З цим пристроєм відпадає необхідність в наявності балкону для висушування білизни.
  5. «Розумні» датчики підтоплення. Це сучасний пристрій, що через мобільний додаток повідомляє власника квартири про зміну рівня води, про її протікання чи про повне наповнення певної ємності. Датчик легко встановлюється, гарно вписується в будь-який інтер’єр і допомагає запобігти затопленню.
  6. Пральна машина із захистом від протікання. Раніше були пральні машини з частковим захистом від протікання у вигляді додаткового піддону з вбудованим поплавком. Більш сучасна модель, окрім такого піддону, має додаткову систему аквастоп у вигляді шлангу з електромагнітним клапаном.
  7. Унітаз без обідка. Безобідковий унітаз має не лише привабливу конструкцію, він більш гігієнічний і простий у догляді.
  8. Біде. Наявність біде дозволяє швидко і легко проводити гігієнічні процедури після кожного відвідування санвузла.
  9. Лічильники на гарячу воду з термодатчиками. Вони спрацьовують лише тоді, коли тече гаряча вода. З їх допомогою можливо суттєво зекономити на оплаті комунальних послуг, адже нарахування оплати на послуги буде відбуватися лише тоді, коли з вашого крана йде гаряча вода.

Встановивши перелічені вище прилади та засоби, ви можете зробити свою ванну сучасною, функціональною та безпечною.

Переваги бойлера порівняно з міською системою ГВП

Перед ремонтом у ванній кімнаті одним з найпоширеніших питань є, чи необхідно встановлювати бойлер, чи краще користуватися міською системою ГВП. Відповідь на це питання можна отримати, розібравшись з принципом роботи бойлера.

Бойлер – це бак з вбудованим нагрівальним елементом, що за допомогою електроенергії підігріває воду до заданої температури. Його ККД може доходити до 96%. Після того як прилад нагрів воду, він працює як термос, зберігаючи її тепло з можливістю подальшого підігріву. Нагріта вода довго залишається теплою і придатною для використання, при цьому власник бойлера не витрачає кошти на повторний підігрів води. За необхідності бойлер може бути просто відключений чи навпаки включений, коли власнику це потрібно. Тобто окрім економії водонагрівач забезпечує зручність, комфортність та незалежність від примх ЖКГ.

Додатково заощадити на користуванні бойлером можливо, якщо встановити двохзонні електричні лічильники. Маючи такий лічильник, власник квартири сплачує за електропостачання по диференційованому тарифу. Оплата залежить від часу споживання електрики. Тариф може бути 3-зонним (нічний, напівпіковий, піковий) або 2-зонним (нічний, денний). Практика показує, що двохзонний лічильник в умовах квартири доцільніший. Ви можете споживати електроенергію в нічний час за 50 відсотків тарифної вартості. Саме в цей час краще максимально використовувати прилади: гріти воду в бойлері, запускати прання та посудомийну машину.

Якщо ви бажаєте аби ваша квартира мала сучасний та якісний ремонт, обов’язково довіряйте його виконання кваліфікованим фахівцям та плануйте всі етапи проведення ремонтних робіт заздалегідь. Коли справа стосується ванної кімнати, не намагайтеся заощадити на сантехніці та електриці, оскільки від якості монтажу цих мереж залежить не лише функціональність приміщення, а й ваша безпека.

Перейти до панелі інструментів