18.04.2024
Новини Оперативно

Уродженець Тернопільщини – новий голова Національного банку України

Новим головою Національного банку України став уродженець Тернопільщини 47-річний Андрій Пишний. Про це повідомляють на офіційному сайті НБУ. Верховна Рада України за поданням Президента України Володимира Зеленського сьогодні, 7 жовтня, призначила Андрія Пишного на посаду Голови Національного банку України. За відповідну постанову Верховної Ради України проголосувало 290 народних депутатів України. Андрій Пишний став дванадцятим Головою Національного банку в історії незалежної України.

“Я вдячний Президенту України та Верховній Раді за виявлену довіру і можливість очолити потужну державну інституцію і професійну команду. Викликів, які стоять перед нашою державою, її економікою, перед фінансовим та банківським секторами – сьогодні безпрецедентно багато. Але вже вісім місяців банківська система України, як і вся країна, не просто протистоїть повномасштабній військовій агресії. Вона працює. Безперебійно та безперервно. Вважаю, за необхідне віддати належне цим зусиллям та надалі працювати над збереженням та покращенням її роботи. Як в умовах війни, так, переконаний, в умовах миру. Як на міжнародному рівні, так і на національному. На посаді Голови Національного банку України моїм безумовним пріоритетом буде забезпечення інституційно сильного та незалежного регулятора. Адже він має вирішальне значення для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності”, – прокоментував своє призначення новообраний Голова Національного банку Андрій Пишний.

Довідка:

Андрій Григорович Пишний (нар. 26 жовтня 1974, с. Доброводи, Збаразький район, Тернопільська область) — ​​український політик і банкір. Голова Національного банку України (з 7 жовтня 2022 року).

З 2003 був першим заступником голови «Ощадбанку», у 2007 перейшов до Ради національної безпеки. У 2010 Пишний зосередився на партійному проекті Яценюка «Фронт Змін», де очолив комітет партійного контролю.

На парламентських виборах 2012 став заступником керівника штабу «Батьківщини», а в грудні став лідером «групи Яценюка» у фракції «Батьківщини». З 2013 — заступник голови партії ВО «Батьківщина». Під час каденції був першим заступником голови парламентського комітету з питань регламенту. У 2014-2020 роках був головою правління Ощадбанку.

Разом з дружиною Людмилою виховує двох доньок. Старшій Світлані – 24 роки, молодшій Дарині – 9.

Перейти до панелі інструментів