24.04.2024
Новини

Коли краще і як правильно викопувати моркву, щоб вона зберігалася до весни

Збір моркви – це трудомісткий процес, який треба проводити правильно і у потрібний час. Фахівці рекомендують збирати моркву, коли температура повітря знизиться до позначки нижче 15 градусів за Цельсієм, адже за вищої температури цей овоч накопичить каротин, ферменти, а також цукри. Ідеальна температура – близько 5 градусів.

Щоб не втратити частину врожаю, для збору моркви краще вибрати період до настання приморозків та затяжних дощів. Ідеальна погода – сонячна і прохолодна.

Прослідкуйте, щоб морква не прихопилася морозом.

Чим викопувати?

Можна використати лопату, але краще садовими вилами. Так ви не пошкодите овоч. Спочатку треба підняти наверх грунт разом з коренеплодами, далі витягнути їх за бадилля. Потім розкладіть моркву в один шар просто на городі, щоб він трішки підсох.

Що робити з листям?

Бадилля необхідно видалити, адже в ньому накопичуються шкідливі мікроорганізми, може розвинутися гниль. Його можна викрутити або відрізати, залишивши декілька міліметрів. Якщо цього не зробити, морква зм’якне.

Як зберігати? Спочатку розкладіть моркву в один шар у темному місці на добу, а потім приберіть у льох.

Перейти до панелі інструментів