20.04.2024
Новини

Тернополяни дізналися перші суми за капремонт електрощитових: ціна питання

З’явилася перша інформація щодо того, у скільки тернополянам обійдеться ініційована мерією міста кампанія з капітального ремонту електрощитових, про яку “Терміново” розповідало раніше.

Нагадуємо, що заявки на ремонт потрібно подати до 10 жовтня. Зробити це мають голови ОСББ або керуюча компанія/ЖЕК.

Оскільки часу минуло не так багато, більшість жителів багатоквартирних будинків ще не визначились, чи подавати заявки на капремонт. Їх цікавить, скільки ці послуги коштуватимуть, за мінусом половини суми, яку фінансуватимуть з бюджету Тернополя. Адже багато хто побоюється, що сума буде надто великою, непосильною для населення в умовах війни, а особливо для пенсіонерів.

Тим часом деякі ОСББ та жителі багатоквартирних будинків, якими керує компанія “Будсервіс”, дізналися приблизні суми, у які їм обійдеться капремонт проводки та електрощитових. Вони дуже різні і залежать від кількості квартир у будинку, а також масштабів робіт, які потрібно виконати.

Отже, мешканці одного з будинків по вулиці Зеленій, що в Старому парку, керує яким ОСББ, днями подали заявку на модернізацію і уже знають, що їм потрібно буде заплатити приблизно 1700 грн з квартири.

З питаннями, чи подала керуюча компанія “Будсервіс” заявку на співфінансування у Тернопільську міську раду для модернізації щитових, і у скільки обійдеться така послуга мешканцям багатоквартирних будинків, ми звернулися до пресслужби цієї фірми. Адже у тернополян є побоювання, що якщо вартість робіт додадуть до абонплати, у них з’являться платіжки з захмарними сумами.

Відповідь була такою:

“Керуюча компанія “Будсервіс” у місті Тернопіль подала заявку на співфінансування у Тернопільську міську раду для модернізації електрощитових. Фахівці керуючої компанії провели обстеження, за результатами якого було обрано житловий фонд,  де компанія вбачає доцільним проведення ремонту загальнобудинкових електромереж багатоквартирних житлових будинків. 

Наші спеціалісти орієнтовно підрахували вартість робіт, однак це лише поверхневі підрахунки.

Людям не варто хвилюватися, що через дані роботи їм прийдеться платити захмарні платіжки. Без загальних зборів з мешканцями і їх погодження компанія не має права підвищувати вартість за свої послуги”.

До слова, жителі іншого будинку, що на Новому світі, яким керує “Будсервіс”, також отримали потенційні суми. У цьому багатоквартирному будинку є проблеми з електричними мережами. За словами мешканців, світло постійно вибиває, отже, потужності не вистачає. Тому питання модернізації мереж тут стоїть гостро. Отже, після проведеного огляду визначили, що на ремонт будинку потрібно 50 тисяч гривень. З кожної квартири (їх у будинку 45) це виходить 555 грн.

Читайте також: Все про ремонт ванної кімнати

Також кампанія з модернізації електрощитових активно обговорюється мешканцями міста в соцмережах. Багатьох турбує, вартість таких робіт у великих, наприклад, семипід’їздних дев’ятиповерхових будинках, сягає 500 000 гривень. Разом з тим, Тернопільська міська рада вимагає, щоб сума від співвласників багатоквартирних будинків була оплачена повністю ще до початку робіт.

“А чого дивуватися? Якщо загальна вартість семипід’їздного, дев’ятиповерхового будинку в середньому 500 000 грн. То де ОСББ чи ПП має взяти одним махом 250 000 грн.? При тому, що сума зі сторони співвласників має бути оплачена повністю, іще до початку самих робіт. Там заявок значно більше ніж чотири”, – пише голова ОСББ “Академіка Корольва 10А” Ігор Котляр.

 

Перейти до панелі інструментів