20.04.2024
Новини

“Діти мерзнуть і хворіють!”: тернополяни просять мера увімкнути опалення в дитячих садках

Учора міський голова Тернополя Сергій Надал опублікував на своїй фейсбук-сторінці інформацію про те, що цього тижня п’ята лікарня міста почала отримувати опалення від котелень на індивідуальних видах палива.

Під дописом тернополяни почали писати дуже багато коментарів щодо того, що  потрібно увімкнути опалення в дитячих садках. Адже діти мерзнуть і хворіють.

От, наприклад, Ната Матвіїв пише: “Добрий день, а коли в садочках включать опалення. Діти мерзнуть і хворіють”.

На це міський голова відповів, що увімкнуть відразу, як отримають відповідний запит від керівників, що справді є потреба. Коментатори не повірили і обурились:

“Це не правда, що Ви чекаєте на звернення керівників. Ваш помічник сказала, що в садочках і школах включать опалення разом із житловим фондом, хоча попередні роки завжди лікарні і садочки включали разом і швидше, ніж житловий фонд”, – Юлія Кулина.

” Я просто в шоці…Якщо буде потреба,щоб керівники звернулись..А батьки для чого тут пишуть…не мають що робити.То нехай вище керівництво врахує потребу батьків,а якщо не вірить,то хай пройдеться по садочках і перевірить,як дітям комфортно,що купу одягу на них”, – пише Мар’яна Чайківська-Шимків.

“Садочки включіть, там практично як на вулиці, лише дощу та вітру нема”, – каже Світлана Світлик.

У дитячих садках м. Тернополя дійсно холодно. Температура у групах подекуди досягає 15-17 градусів. У деяких групах уже почали користуватися обігрівачами, щоб хоч у спальні дітям було комфортніше. У групах, де не користуються обігрівачами, дуже холодно, тому батьки змушені залишати дітей вдома і не ходити на роботу. Про це “Терміново” дізналося з власних джерел напередодні.

“Пане мер, навіщо чекати на запити від завідуючих садочків? Невже не зрозуміло, що “без вказівки зверху” (я маю на увазі міський відділ освіти) жодна завідуюча не подасть такого запиту, це буде вважатися порушенням норм, якщо на вулиці три дні поспіль температура повітря вище 8 градусів. А масових звернень від батьків з проханнями включити опалення, бо дітки домерзають, чиновникам не достатньо? Що це за бюрократія… Поки міська влада чекає на запити від завідуючих садочків, дітки нехай мерзнуть і хворіють. Потім на коронавірус спишуть. Та що це робиться вже в кінці кінців!?”, – додала Ольга Ярославівна.

Також деякі люди просили міського голову про увімкнення опалення в житловому фонді. На це Сергій Надал відповів, що він усе розуміє, проте є багато тернополян, які просять ще не вмикати, тому що хочуть зекономити на платіжках за опалення.

Додамо, що згідно законодавчо затверджених норм, в дитячих садках температура в приміщеннях, де постійно перебувають діти, повинна становити +19 – +23 С – ці цифри прописані в санітарному регламенті для дошкільних навчальних закладів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0563-16).

Перейти до панелі інструментів