19.03.2024
Новини

Нашестя лисиць на Тернопільщині: у чому причина

У деяких громадах Тернопільщини на сьогодні вкрай непроста ситуація із поширенням сказу. Це хвороба смертельно небезпечна й для людей. У зв’язку зі збільшенням популяції червоної лисиці, недуга також подекуди дає про себе знати. Чому так сталося і як пов’язано з війною розповів начальник управління держпродспоживслужби у Кременецькому районі Андрій Заєць.

  • Причина поширення сказу – контакт з дикими звірами, переважно це червона лисиця. Основним заходом нормування чисельності популяції є відстріл. Через війну полювання зараз заборонено. Норма поширення лисиці 0,5-1 голова на 10 км кв. Зараз по деяких районах популяція складає 4,5 голови, – каже Андрій Заєць.

Також фахівець зазначає, що коли людина заразилася та проявилися клінічні ознаки, то найчастіше це завершується смертю. Розказує й про власний досвід.

  • Особисто зі мною була ситуація, коли я контактував з хворою на сказ твариною. Навіть отримав незначну подряпину. Але, на щастя, все обійшлося.Тоді звернувся у районний рабіологічний центр у лікарні, де вакцинувався.

Тож якщо ви отримали травму навіть від домашньої тварини, потрібно звернутися до ветеринара, аби перевірити тварину на наявність хвороби. Також звернутися до районного рабіолога за отриманням ін’єкції вакцини.

  • На сьогодні є проблеми у Ланівцях. Там відкритий неблагополучний пункт і проводять оздоровчі заходи по великій рогатій худобі, – зазначає Андрій Заєць.

Також він наголошує, аби звести до мінімуму ризик заразитися сказом, продукти тваринного походження варто купувати лише у спеціально відведених для цього місцях. А саме на сертифікованих ринках, де вони проходять лабораторну перевірку.

Перейти до панелі інструментів