29.03.2024
Корисне Новини

Що варто знати про гриби, аби “тихе полювання” не закінчилося у лікарні

Тихе полювання – одне з улюблених занять восени. Що може бути краще неквапливою прогулянки тихим лісом. А надто, коли до дому повертаєтеся з повним кошиком запашних свіжих грибочків. Та невинне хобі може бути доволі небезпечним, – застерігають фахівці. Аби убезпечити себе від небажаних наслідків вживання дарів лісу, необхідно суворо дотримуватися низки правил, пам’ятати про причини отруєнь грибами та у разі перших симптомів, не зволікаючи звернутися до лікаря.

Читайте також: Врожай білих грибів на Тернопільщині: тихе полювання у розпалі. Фоторепортаж

Правила, яких необхідно дотримуватися під час тихого полювання

  1.  Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  2.  Не збирайте гриби:
    ♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
    ♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    ♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
    ♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
    ♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
    ♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  3. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
  4. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  5. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  6. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  7. Кип’ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.
  8. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  9. У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  10. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
  11. Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль, також можна отруїтися.
  12. Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготована консервація з грибів може викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов’язково прокип’ятіть впродовж 10-15 хвилин

Основні причини отруєнь

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше – терміново телефонуйте «103». Далі:

  • промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 1 таблетка на 10 кілограм маси тіла. Тобто, якщо ваша вага становить 50 кілограм, Вам потрібно випити 5 таблеток активованого вугілля);
  • до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Ліси Тернопільщини щедрі на гриби. Головне – збираючи ці дари природи, не нехтувати правилами безпеки.

Перейти до панелі інструментів