28.03.2024
Новини

На Тернопільщині вперше за останні роки виявили рідкісного червонокнижного птаха

На Тернопільщині, над Мартинківським водосховищем, у польоті зафіксували рідкісного червонокнижного птаха Hieraaetus pennatus (Орел-карлик). Про це повідомляють на сторінці природного заповідника “Медобори”.

Упродовж останніх років цього виду на території заповідника не помічали. Він занесений до Червоної книги України, Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (додаток І), Боннської (додаток ІІ) та Бернської (додаток ІІ) конвенцій. Для збереження цього виду обмежують вирубку старого лісу і охороняють місця гніздування виду.

“Цікаво, що в англійській мові орла-карлика називають “орел у чоботях” — Вооted Еаgle, напевно, саме за чобіток із пір’я на нозі. Порівняно зі старшими братами він дійсно карлик. Поступається їм за розмірами в півтора-два рази. Це дуже вправний і верткий хижак, що має стрімкий політ. Добре ширяє, часом швидко ковзає в повітрі з нерухомими напівскладеними крилами”, – йдеться у повідомленні.

Також у “Медоборах” виявили вуханя австрійського – одного з 19 видів кажанів, які зустрічаються на територіях заповідника. Це рідкісний птах, всього в Україні їх налічується 50-70 осіб.

Через скорочення площі старих лісів, знищення дуплистих дерев, непокоєння у сховищах їх стає все менше і менше. За останнім зведенням МСОП має категорію LC, EUROBATS, Бернська конвенція – ІІ додаток.

Перейти до панелі інструментів