28.03.2024
Новини

“Попадання ворожого снаряду в наше укриття забрало життя трьох моїх побратимів”: майор поліції Роман Тишко

Майор поліції з Тернополя Роман Тишко розповів, як боронить суверенітет України. Воїн поділився тим, що спонукало його ще у 2014 році поїхати на схід України. Згадав, як потрапляння ворожого снаряду в укриття забрало життя одразу трьох його друзів, сам Роман дивом лишився живим.

Після закінчення Тернопільської академії народного господарства чоловік служив в прикордонних війсь­ках. Хоробрість, мужність, сміливість, любов та повага до рідної країни була поштовхом до важливого кроку в житті Романа. Він, не вагаючись, присягнув на вірність українському народу.

Отримав ножове поранення під час служби

Свою кар’єру правоохоронець розпочав у Підволочиському райвідділку на посаді дільничного офіцера. Під час несення служби Роман отримав виклик, який запам’ятався йому на все життя – він вперше отримав ножове поранення на службі. Був січень, коли надійшло повідомлення про сімейну сварку. Приїхавши на місце події, Роман стикнувся з де­боширом, який накинувся на нього з ножем. Проте мужність та безстрашність допомогли йому вгамувати правопорушника.

Роман Тишко працював на посаді старшого оперуповноваженого кримінальної міліції у справах дітей (сьогодні ювенальна превенція), був оперупов­новаже­ним карного розшуку та поліцейським сектору реагування патрульної поліції.

Складна ситуація в Україні не давала спокою Роману

З 2021 року він старший інспектор групи кадрового забезпечення у роті патрульної служби особливого призначення «Тернопіль». Складна ситуація в Україні не давала спокою Роману, тому він ще у 2014 році вирішив їхати на схід боронити пліч-о-пліч зі своїми товаришами Україну. Спецпризначенець з побратимами ніс службу в зоні проведення ООС. Вони перевіряли підозрілих осіб, транспортні засоби, вантажі та вилучали небезпечні предмети. Про те, що йому з товаришами за кілька років доведеться зустрітися з ворогом віч-на-віч ніхто не знав.

24 лютого 2022 року під час несення служби старшим наряду на блокпості, о 5 годині ранку він отримав повідомлення від чергового про повномасштабне вторгнення росії на територію України. Весь особовий склад тернопільських правоохоронців, який знаходився на ротації, вирішив залишитися в гарячій точці та нести покладені на них обов’язки.

«Ми виконували завдання з контрдиверсійних заходів по боротьбі з десантом противника та забезпечували публічну безпеку й порядок у населених пунктах», – розповідає майор поліції Роман Тишко.

27 квітня під час мінометного артилерійського обстрілу Роман отримав важкі поранення

Вірність українському народу давала сили протистояти ворогу, не здаватися та боронити Україну.
«27 квітня під час мінометного артилерійського обстрілу Луганської області я отримав багаточисленні поранення різного ступеня важкості. Пряме попадання ворожого снаряду у наше укриття забрало життя трьох моїх побратимів», – пригадує Роман Тишко.

На даний час спецпризначенець проходить реабілітацію, після якої одразу повернеться на службу.
«Одного дня на просторах інтернету мені трапився відеоролик офіцера Збройних Сил України, який зауважив, що сьогодні на фронті є багато молодих хлопців, які в 2014 році були ще дітьми, а сьогодні вони змушені воювати і доробляти те, що ми не встигли зробити за цих вісім років – не встигли запобігти пов­номасштабному вторгненню. Тому хто, як не я, повинен боронити Батьківщину заради свободи та світлого майбутнього своїх малолітніх синів та усіх малюків», – стверджує Роман.

Перейти до панелі інструментів