29.03.2024
Новини

На Тернопільщині помітили рідкісного червонокнижного птаха

Рідкісного червонокнижного птаха помітили у заповіднику на Тернопільщині. Чорного лелеку зафіксував орнітолог Арсен Капустинський, – повідомляють у Природному заповіднику “Медобори”. В Україні таких пернатих налічують всього 400-450 пар. У нашій області вони майже не зустрічаються.

Лелека чорний (Ciconia Nigra) – 4 особини зафіксовані орнітологом заповідника Арсеном Капустинським під час харчових міграцій на річці Голодні стави (Чортківський р-н).

Чорний лелека є рідкісним птахом, популяція якого є під загрозою через деградацію місць гніздування внаслідок вирубування лісів, знищення та спотворення лісів у смузі Лісостепу, фактор турбування з боку людини. Для збереження виду необхідна сувора охорона старих лісів, усунення фактору неспокою з боку людей, природовідповідне ведення лісового господарства, охорона та відновлення водно-болотних угідь. Чорний лелека охороняється Червоною книгою України (статус – рідкісний), Бернською та Бонською конвенціями, Угодою AEWA та конвенцією CITES.

Довідка:

Лелека чорний (Ciconia nigra) — вид птахів з роду лелеки, родини лелекових. Малодосліджений через свій прихований спосіб життя. Один з 5-ти видів роду; один з 2-х видів роду у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний птах. Селиться переважно біля лісових озер чи лісових боліт.

Чисельність у Європі сягає 7,8–12 тис. пар та має тенденцію до зростання. В Україні чисельність досягає 400–450 пар. У тому числі: у Волинській області 50–60 пар, Рівненській — 60–70, Львівській — 30–40, Закарпатській — 30–40, Івано-Франківській — 30–40, Чернівецькій — 8–10, Київській — 25–30, Чернігівській — 40–50, Сумській — 10–12. Причини зміни чисельності: деградація місць гніздування через вирубування лісів, меліорація лісових угідь у смузі Лісостепу, фактор непокою.

Перейти до панелі інструментів