25.04.2024
Новини

Почаївську і Києво-Печерську лавру передадуть ПЦУ?

На сайті парламенту з’явився законопроєкт № 8012 від 8 вересня, згідно з яким Києво-Печерська та Почаївська лаври будуть передані в безоплатне користування Православній Церкві України.

У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначено, що «протягом багатьох років провідні українські духовні та історичні святині — Почаївська Успенська та Києво-Печерська лаври монопольно використовуються московським патріархатом, який попри зміни в статуті залишається частиною російської православної церкви (РПЦ)».

Автор законопроєкту – Богданець Андрій Володимирович (“Слуга народу”) наголошує, що 24 лютого 2022 року російська федерація перейшла до повномасштабної війни з Україною, застосовуючи не тільки ракети, бомби та кулі, а й інформаційну пропаганду та кремлівські наративи серед парафіян Української православної церкви московського патріархату. На думку народного обранця, цей факт досить гостро сприймається суспільством, і позицію представників російської православної церкви в Україні варто розцінювати як участь в інформаційній діяльності та співпрацю з державою-агресором.

Читайте також: “Паломників” з московського патріархату виловлювали полями, – Володимир Труш

«Слід зазначити, що всесвітньо відомі пам’ятки культурної спадщини — Почаївська Успенська лавра та Києво-Печерська лавра — широко використовуються представниками УПЦ (МП) в своїх пропагандистських цілях. Водночас обмеження ворожої пропаганди в усіх сферах життя, в тому числі й релігійній, потребує сьогодні особливої уваги», — йдеться у пояснювальній записці.

Станом на 13.09 законопроєкт опрацьовується в комітеті.

Перейти до панелі інструментів