20.04.2024
Новини

На легендарній горі Кременець в Ізюмі знову замайорів український прапор. Фотофакт

На горі Кременець у місті Ізюм, що на Харківщині, знову замайорів український прапор. Фотофакт активно шириться соцмережами. На світлині видно, що поряд із флагштоком валяється російська ганчірка. 

Довідка:

Крем’янець або Кременець — гора, комплексна пам’ятка природи в місті Ізюмі, що в Харківській області. Розташована у південній частині міста, на правому березі річки Сіверський Донець.

Висота гори становить 218 м над рівнем моря. Складається з крейдяних відкладів, шарів білої крейди, крейдяних пісків, піщаників, піщаниково-глинистих юрських відкладів. Час утворення яких приходився на верхньоюрський та крейдовий періоди. Поширені карстові лійки. Поверхня вкрита розрідженою степовою рослинністю (типчак, ковила, ефедра тощо); частково заліснена.

На горі розташована експозиція кам’яних баб, зібраних на території Ізюмщини, а також монумент на честь загиблих у Другій світовій війні. На вершині гори споруджено телевежу.

У районі гори Кременець, де за часів Київської Русі, як припускають, проходив кордон держави, зупинявся князь Ігор Святославич. Ця подія, як припускають, зображена в епізоді літопису «Слово о полку Ігоревім». Татари називали гору «Узун-Курган» («Довга Гора»), звідси, вірогідно, отримав назву Ізюмський шлях, яким татари здійснювали набіги на довколишні землі.

Перейти до панелі інструментів