29.03.2024
Новини

10 найцікавіших фактів про королеву Єлизавету ІІ: відійшла ціла епоха

Сьогодні відійшла ціла епоха – на 97-ому році життя померла королева Єлизавета ІІ. Єлизавета II була однією з монархів, що правили найдовше в історії. Вона зійшла на престол 6 лютого 1952 року, у день смерті її дорогого батька короля Георга VI та правила довгих 70 років. Коронація Єлизавети II відбулася 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві. То була перша коронація британського монарха, яку транслювали на телебаченні.

Якщо ви дивилися серіал Корона, присвячений життю королеви Єлизавети, то вас, звичайно, буде важко здивувати. Якщо – ні, то ось 10 цікавих фактів про Єлизавету II, які можуть вас здивувати.

  1. Єлизавета ІІ перша жінка з королівської сім’ї, яка служила в армії.

2. Королева була монархом, який найдовше правив в історії Великобританії – 70 років. Ще в 2015 році вона побила рекорд своєї пра пра бабусі королеви Вікторії, яка правила 63 роки, шість місяців і два дні.

3. Подружню пару — королеву Єлизавету і принца Філіпа можна назвати довгожителями. Вони перебували у шлюбі – 74 роки.

4. Улюблена порода собак королеви Єлизавети — коргі. За все життя у неї було 30 собак.

5. Королева Єлизавета обожнювала маленькі чорні сумки. У неї їх величезна кількість.

6. Королева Єлизавета II була 40-им монархом, коронованим на британський престол з часів Вільгельма I Завойовника в 1066 році.

7. Королева Єлизавета II відзначала свій день народження двічі. Перший раз — 21 квітня, а другий раз — в червні, коли у Великобританії стає тепло і можна влаштувати публічне свято. Дата другого святкування щороку змінюється.

8. Вона єдина британка, у якої не було паспорта і автомобільних прав. Але це не заважало їй самій водити власний Range Rover.

9. За роки правління Єлизавета ІІ відправила понад три мільйони листів.

10. Єлизавета II любила пити джин перед ланчем, в обід вино, а ввечері – мартіні або шампанське.

Перейти до панелі інструментів