28.03.2024
Новини

У Чорткові з’явився символ партнерства і дружби між українським та польським народами

З нагоди 500-ліття Чорткова у місті урочисто відкрили сквер на честь Леха та Марії Качинських. Президент Лех Качинський, який загинув в авіакатастрофі під російським Смоленськом у 2010 році, завжди підтримував Україну та розумів небезпеку, котру завжди несли і несуть росіяни для всього цивілізованого світу, – розповідають у Чортківській міській раді. 

Читайте також: У Кременці ,,Діалог двох культур – 2022” в умовах воєнного стану

Напередодні у сквері висадили два дуби, навколо вимостили бруківку, встановили лавки та ліхтарі вуличного освітлення, а головне – гранітну плиту на честь президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії. Всі роботи профінансувала громадська спілка «Міжнародне товариство польських підприємців в Україні».

На відкриття скверу прибуло чимало поважних гостей з Польщі та України, зокрема посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, народні депутати України Євгенія Кравчук та Володимир Гевко, начальник Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш, член правління ПЗУ СА і ПЗУ Життя СА Ернест Бейда, член правління ПЗУ СА Анджей Яворський, аташе з питань оборони посольства Польщі в Україні капітан Мацей Наленч, голова правління «Пластікс Україна» Іренеуш Дерек, єпископ Львівської архідієцезії Едвард Кава, голова правління «ПЗУ Україна» Яцек Адріан Матусяк та член правління «ПЗУ Україна» Павел Гжешік.

Начальник Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш урочисто зачитав звернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди 500-ліття Чорткова, а посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцькі – від Президента Польщі Анджея Дуди.

«Сьогодні, на жаль, ми не можемо належним чином відсвяткувати 500-ліття міста, бо не маємо морального права святкувати – через московську орду. Але точно знаю, що перемога скоро – і це буде найвеличніше і найгучніше свято для кожного українця та українки. Цей сквер пам’яті Леха і Марії Качинських буде нагадуванням для всього світу про жорстокість та цинічність росії. 10 квітня 2010 року у страшній авіакатастрофі загинула справжня політична еліта Польщі. Саме президент Качинський та його команда завжди відстоювала демократію та заперечували імперіалістичні наративи, котрі зараз сповідує наш ворог. Ми щиро вдячні, що польський народ продовжує разом із нами боротися за незалежність і всіма можливими способами підтримує Україну!», – у своєму зверненні сказав Володимир Шматько.

Перейти до панелі інструментів