24.04.2024
Новини

У печері на Тернопільщині знайшли рештки двох людей

На Тернопільщині тривають археологічні дослідження. Цього разу інформацією про цікаві знахідки діляться у  Борщівському обласному комунальному краєзнавчому музеї. Там серед іншого знайшли рештки двох людей. Як саме вони туди потрапили і що з ними сталося, розповідають науковці.

“Борщівщина у археологічному плані є невичерпним клондайком для археологів. Ця місцевість ще до сьогодні залишається до кінця незвіданою та недослідженою. Попри складну ситуацію, спричинену війною з російським агресором, тривають планові археологічні обстеження Борщівського краю під керівництвом археолога Михайла Сохацького.

Оглядаючи печеру поблизу Мельниці-Подільської, дослідник разом з науковими співробітниками Борщівський обласний комунальний краєзнавчий музей виявив інтригуючі знахідки. На долівці одного із лабіринтів печери знайдено фрагменти глиняного посуду, який датується XVII століттям. Цікавими для подальших досліджень є давні настінні написи.

Серед знахідок – людські останки. Це рештки як мінімум двох людей, які за попередніми даними загинули за невідомих обставин, можливо переховуючись у печері під час турецьких набігів. Михайлом Сохацьким складено науковий опис та паспортизацію знахідок. Саму ж печеру дослідниками внесено до переліку важливих археологічних пам’яток нашого краю. Подальші дослідження печерного лабіринту і уточнення дозволять заповнити існуючі історичні прогалини”, – зазначають у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів