23.04.2024
Новини

На Залозеччині знайшли залишки вишуканого посуду з Європи ХVІІ століття

“Терміново” уже не раз розповідало про унікальні археологічні знахідки під час досліджень у селищі Залізці. Сьогодні місцевий краєзнавчий музей знову ділиться новими відкриттями. Цього разу це фрагменти вишуканого посуду, який потрапив у наші краї з Європи. 

“Із недавніх археологічних досліджень в Залізцях, серед сотні і тисячі фрагментів кераміки та скла, є маленькі фрагменти предметів але з великою і цікавою історією. Для прикладу – фрагмент імпортного скляного кубка із наліпним медальйоном з рельєфними капельками. Скло гарної якості і відрізняється від місцевого зеленкувато-гутного!

У пошуках аналогій знаходимо зображення цілих кубків із ідентичними медальйонами у європейському живописі ХVІІ ст. Зокрема на картинах із вишуканими натюрмортами нідерландського художника Яна Девідса де Хема, а саме на двох його картинах, які ми додаємо до допису як і портрет самого майстра пензля. Картини датовані 1630-40 рр., що зівпадає із хронологією культурного шару, в якому була виявлена знахідка, неподалік першого горизонту корчми ХVІІ ст., яку ми досліджували у червні, серпні 2022 року”, – зазначають у музеї.

Перейти до панелі інструментів