28.03.2024
Новини

Тернополян запрошують долучитися до Всесвітнього дня прибирання

Під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» з дотриманням карантинних норм та обмежень воєнного часу, враховуючи норми безпеки та географічні особливості регіонів, у 2022 році Тернопільщина та інші регіони України традиційно приєднаються до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з мільйонами учасників у 191 країні Світу. 

Основна мета – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання серед громадян, об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього. 

Організатори адаптували найбільшу екологічну подію осені який до сучасних реалій і продовжили у часі з 17 серпня по 17 вересня 2022 року. В рамках підготовки до Всесвітнього дня прибирання проводяться спеціальні тренінги для цивільного населення «Основи мінно-вибухової справи, безпека цивільних громадян».

“Сьогодні росія продовжує плюндрувати українське довкілля та перетворювати наші домівки на будівельне сміття. З початку війни в Україні вже утворилася велика кількість відходів руйнації. Масштаби руйнувань вражають. Попри це, приємно бачити, що у такий складний час, українці продовжують звертати увагу на чистоту довкілля – упорядковують подвір’я та сортують відходи. Деякі допомагають рятувальникам розбирати завали та прибирати відходи руйнації”. – зазначив Руслан Гречаник, Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Презентували формати участі, які будуть різні в залежності від географічного розташування та безпеки: 

  •       Для всіх, онлайн – Цифрове прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів, дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу – реєстрація результатів на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup.
  •       Колективні прибирання на території установ, організацій. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – перевірена ДСНС на безпечність, у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття. 
  •       Традиційні прибирання допускаються виключно на рекомендованих локаціях органами місцевого самоврядування. 
  •       Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» сортування вторинної сировини та відправка на переробку.
  •       Розбір завалів.

Для закладів освіти оголосили конкурс, детальніше про умови участі можна дізнатися у Положенні за посиланням: https://cutt.ly/nflKgaR

Тернополян закордоном, які зможуть організувати онлайн або офлайн прибирання, також запрошують приєднатись до міжнародної події, подякувати приймаючим країнам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

Результати участі кожного у Всесвітньому дні прибирання можна зареєструвати за посиланням до 25 вересня 2022 року включно https://forms.gle/zjQtrZoL3KXZ5hP18

Організатори закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених локаціях органами місцевого самоврядування, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки та під час сигналу тривоги проходити в укриття. 

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації, Всеукраїнського молодіжного центру, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа. Партнер заходу Національний комплекс «Експоцентр України», Товариство Червоного Хреста України, ГО «Альфа Сенс Дефенс», «Квіткова мафія». 

Хай небо буде мирним, а Україна чистою!

Перейти до панелі інструментів