28.03.2024
Новини Промо

Роль мінералів у житті людини

Для здоров’я та гарного самопочуття нам необхідні поживні речовини. Вітаміни та мінерали для організму*, в першу чергу, надходять із їжею. При гострій нестачі якихось елементів робота органів та систем організму порушується, тому потрібно відновлювати вітамінно-мінеральний баланс, зокрема, вживаючи полівітаміни. Розберемося докладніше, що таке мінерали та для чого вони потрібні.

Різновиди мінералів

Вітаміни та мінерали відіграють важливу роль у функціонуванні організму людини. За їх допомогою злагоджено працюють органи та системи, відбувається обмін речовин. Вітаміни — це високомолекулярні органічні сполуки, вони позначаються літерами латинського алфавіту. Це джерело енергії та сил для організму1.

Мінерали — це іони металів та неметалів, які вступають у реакції на приймають участь у різноманітних фізіологічних процесах, вони мають назви — кальцій, бор, залізо тощо. Водночас всі мінерали, залежно від їх маси, поділяють на:

  • мікроелементи — мідь, цинк, марганець, кобальт, фтор тощо, їхня добова доза вимірюється в тисячних долях відсотка (0,001 – 0,00001%);
  • макроелементи — фосфор, калій, кальцій, кисень, водень, хлор тощо, їх добова норма набагато менша та рахується в десятих частках відсотка — потрібно 0,1 – 0,9% для нормальної роботи організму;
  • ультрамікроелементи — селен, срібло, золото, берилій, уран тощо — вони вимірюються в мільйонних частках відсотка (до 0,000001%)2.

Кожен мінерал має свою функцію та роль у будові клітин, обміні речовин, роботі органів та систем. Нестача декількох мікроелементів та вітамінів в організмі називається авітамінозом, а одного з них — моноавітамінозом.

Добова норма мікро- та макроелементів

Уже давно визначено, що для підтримки нормального функціонування організму людині потрібно різноманітно харчуватися. Продукти харчування містять вітаміни та мінерали, при чому в різній кількості. Поживні речовини є нутрієнтами, кожен із яких відповідає за свою область роботи, запобігає появі захворювань та порушень.

Добова норма найбільш потрібних мінералів та для чого потрібні:

  • Залізо (Fe) допомагає утворювати гемоглобін, тому при нестачі розвивається анемія — необхідна добова доза для чоловіків складає 15 мг, а для жінок 17 мг, міститься у тваринній їжі, особливо в червоному м’ясі.
  • Селен (Se) запобігає появі раку, захищає від впливу вільних радикалів, радіації, має детокс-дію — добова доза 50 – 70 мкг, міститься в рослинах, багато в грибах, м’ясі та рибі.
  • Цинк (Zn) впливає на імунний та репродуктивний стан, відіграє важливу роль у кровотворенні — добова норма 2 – 3 г, міститься в м’ясі, дріжджах, зернових, бобових та креветках.
  • Йод (I) регулює роботу щитоподібної залози та імунітету, приймає участь в утворенні гормонів — добова норма 0,15-0,20 мг, міститься в морських делікатесах, м’ясі та молочних продуктах.
  • Кальцій (Ca) є складовою кісток, добова норма 1 – 2 г, міститься в м’ясі та молочних продуктах.
  • Марганець (Mn) також важливий для кісток, шкіри та нігтів, м’язів, добова доза — 2-5 мг, міститься у хвої, череді, лопуху, ісландському моху.
  • Молібден (Mo) важливий для легень, шлунку та стравоходу, потрібно 50-100 мкг на добу, його багато в ісландському моху.
  • Фосфор (P) приймає участь у будові клітин, важливий для кісток, потрібно 400-1200 мг на добу, міститься в рибі.
  • Натрій (Na) регулює артеріальний тиск, водний обмін речовин у м’язах та нервових клітинах, потрібно 4-6 г натрію, який можна отримати з кухонної солі.

Не всі мінерали можна в достатній кількості отримати кожен день із їжі, а деякі взагалі важко дістати. На допомогу приходить комплекс вітамінів та мінералів для дорослих або дітей. Таблетка вже містить необхідну добову норму. Приймати полівітаміни слід за згодою сімейного лікаря, відповідно до стану здоров’я та наявних захворювань3.

Слід пам’ятати, що гіпервітаміноз, або передозування вітамінів та мінералів, є також шкідливим та може спричинити загострення хвороб.   

Література:

  1. Грабовська, С. В. Вітаміни, їх значення. Збереження вітамінів у їжі : урок : 9  кл. / С. В. Грабовська // Біологія : наук.-метод. журн. – 2010. – 214 с.
  2. Горобець О.О. Вітаміни і мікроелементи як специфічні регулятори фізіологічних та метаболічних процесів в організмі дітей та підлітків – К., 2019. – 145 с.
  3. Шевченко, Н. Г. Здорове харчування. Вітаміни й мінерали в житті людини :  позаклас. захід / Н. Г. Шевченко, М. П. Малашенко // Основи здоров’я : наук.- метод. журн. – 2012.

________

 *Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Супрадин Актив, табл, в п/о №30, Супрадин Актив, таблетки шипучі №10, Супрадин Ведмежуйки, жув.пастил.№60, Супрадин Ведмежуйки, жув.пастил.№30, Супрадин Імуно форте гранули, саше  № 14, Супрадин Імуно Кідз, жув.пастил.№60, Супрадин Імуно кідз, жув.пастил.№30, Супрадин Лецитин гель 175 , Супрадин Магічне драже, жув.пастил.№90, Супрадин Розумняшки, жув. паст.№30

Перейти до панелі інструментів