20.04.2024
Новини

“Ця агонія не може тривати вічно” – колишнє керівництво Кременецької лікарні не може піти з гідністю

Попри те, що тиждень тому депутати Кременецької міської ради майже одноголосно вирішили достроково розірвати контракт з директором КНП “Кременецька опорна лікарня”  Павлом Кисілем, у цій історії ще рано ставити крапку. Як розповіла депутатка Марія Задворна, спроби наглядової ради лікарні ознайомитися з документами, успіхом не увінчалися. Адже в. о. директора медзакладу Андрій Янусь у цьому відмовляє. Відтак, представники наглядової ради, через перешкоджання їхній роботі, були змушені викликати на місце поліцію. 

“Рішенням сесії Кременецької міської Ради від 03.05.2022 року було затверджено порядок утворення наглядових рад комунальних підприємств.

11.08.2022 року сесія затвердила персональний склад наглядових рад 4 комунальних підприємств нашої громади. Сьогодні о 10:00 наглядова рада некомерційного підприємства «Кременецька опорна лікарня» провела своє перше засідання, на якому обрала мене своїм головою. Крім того було прийнято рішення відвідати нашу лікарню з метою ознайомлення з деякими документами, зокрема штатним розписом, посадовими інструкціями, колективним договором, наказами, договорами, деякими платіжними документами та звітом 1-НС за І та ІІ квартали 2022 року.

Згідно ст. 78 ГК України наглядова рада – це орган управління підприємства. Керуючись цим кодексом, положенням про наглядову раду, ми маємо законне право безперешкодного доступу до усіх вищеназваних документів.

І щоразу одне і теж «Документів сьогодні не покажемо!»

Півдня семеро членів наглядової ради переконували в.о. директора лікарні Андрія Януся надати нам ці документи для ознайомлення. Після кожного поставленого нами запитання він виходив з приміщення, в якому нам дозволили бути, щоб подзвонити, звичайно всім відомо кому… І щоразу повернувшись, одне і теж «Документів сьогодні не покажемо!».

Крім цього ми побачили «професійність» юриста лікарні, ба не юриста ніби, а заступника директора з юридичних питань. Адже така посада дозволяє отримувати набагато вищу заробітну плату. До речі, думаю, що в жодній лікарні області немає стільки заступників директора, як в нашій. Круто, правда? Ще б справи так ішли…

Нам не залишилось нічого окрім скласти акт «Про недопущення наглядової ради до виконання повноважень». У процесі розмови з керівництвом, виникла підозра про вчинення кримінального правопорушення посадовими особами лікарні, про що повідомили правоохоронні органи. Прикро, але майже 2 години довелось чекати поліцію, а після приїзду виявилось, що це не їхня компетенція. Згодом приїхав начальник слідства, котрий мене запитував, що означають статті КК України, які я йому назвала…

Чекаємо реакції нашої поліції та міського голови

Будемо ініціювати про притягнення до відповідальності працівників лікарні, котрі перешкоджають наглядовій раді у законний спосіб виконувати свої обов’язки. Часто кременчани закидають докір на бездіяльність депутатів. Не погоджуюсь! На останній сесії ви побачили нашу одностайність. Однак, всім нам шкода, що директор лікарні «не довіряє» свого здоров’я лікарям очолюваної ним лікарні, а шукає порятунку в інших лікувальних установах. Завтра будемо радитись, як наглядовій раді діяти далі, адже якщо ми – депутати, працівники міської ради, не можемо справитись, то що казати як кажуть «простому смертному». Чекаємо реакції нашої поліції та міського голови”, – зазначила Марія Задворна.

Стурбовані подальшим розвитком подій навколо Кременецької лікарні й кременчани. Сьогодні активісти, колишні працівники медзакладу зустрілися з міським головою Андрієм Смаглюком, аби з’ясувати – як налаштована міська рада щодо подальшого вирішення проблеми.

  • Ми уже побачили позицію депутатів та мою позицію стосовно ситуації у лікарні. Контракт з директором достроково розірвано. Ніхто нікого покривати не буде – це сто відсотків, – наголошує міський голова.

ця агонія не може тривати вічно

Підтримують одностайність та небайдужість кременчан й в області.

“Надзвичайно приємно бачити, як в Кременецькій громаді формується коло людей, здатних брати на себе відповідальність за справи в громаді і робити правильні речі, здатних чути думку інших і не боятися йти і відстоювати її. Такі люди формують волю громади і обов’язок кожного мешканця – підтримувати їх. Адже з підтримкою людей – вони здатні перевертати гори. Це нова реальність і той, хто не розуміє цього, хто не чує волі громади, хто йде проти волі громади – добром ніколи не закінчить. Вірю, що і в лікарні справи з часом налагодяться, після того, як звідти звільнять усіх глухих до думки людей. І їхня діяльність в лікарні отримає належну оцінку правоохоронних органів. Сподіваюся це станеться найближчим часом, ця агонія не може тривати вічно”. – переконаний депутат Тернопільської обласної ради Денис Милий.

Тож, як би не трималося за свої посади колишнє керівництво Кременецької лікарні, уже стало очевидним, що ні кременчани, ні депутати, ні місцева влада справу на півдорозі не залишать.

Перейти до панелі інструментів