24.04.2024
Новини

Міжнародні експерти рекомендують зупинити участь у відборі до антикорупційного суду суддю з Тернополя

Наприкінці грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила список із 113 кандидатів, які успішно склали іспити та проходять до наступного етапу конкурсу. Втім, коаліція громадських організацій та Громадська рада міжнародних експертів вважають, що кількадесят кандидатур є сумнівними.

Громадські організації Центр протидії корупції, Фундації DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна проаналізували майно, бізнесові та політичні зв’язки кандидатів та їхніх родин, а також попередні судові рішення кандидатів і сформували список претендентів, репутація яких під сумнівом.

До списку ввійшли 55 кандидатів, у діях та документах яких виявлено щонайменше одну із наступних ознак:

– винесення політично-мотивованих рішень, зокрема проти учасників Революції Гідності, а також участь у поновленні на посадах так званих “суддів Майдану”

– імовірна невідповідність доходів та активів кандидатів, а також ознаки ухилення від сплати податків/приховування доходів

– ймовірне приховування коштовного майна або користування майном родичів за наявності сумнівів у спроможності родичів придбати таке майноси

– стематичне (більше трьох випадків) ухвалення судових рішень під час перебування на навчанні або у відпустці

– ухвалення сумнівних рішень у справах, пов’язаних із корупцією будь-якого рівняпорушення прав журналістів у судових засіданнях

– неетична поведінка поза судовим процесом.

Серед цих 55 кандидатів є суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Інна Білоус. Вона ухвалювала рішення проти активістів Революції Гідності. 10 грудня 2013 року колегія суддів, у складі якої була Білоус, повністю задовольнила адміністративний позов Тернопільської обласної державної адміністрації про обмеження права на мирні зібрання з 10 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року.

Білоус ухвалювала схоже рішення. У вересні 2013 року після пікетування Тернопільської міськради колективом підприємців вона винесла рішення прозаборону мирних зібрань через начебто перешкоджання звичному ритму життя мешканців міста, створення перешкод для руху транспорту та пішоходів тощо.

Крім того, суддя Білоус, можливо, приховує своє майно. Вона безоплатно користується квартирою 70 кв. м., яка належить її свекрусі — Білоус Тетяні Григорівні. Квартира придбана у 2014 році у Тернополі за 510 тис. грн. Свекруха працювала у Чугуївській міській раді Харківської області.

Сьогодні, 9-го січня, Громадська рада міжнародних експертів провела друге засідання щодо доброчесності кандидатів на посаду суддів Вищого антикорупційного суду. За його результатами міжнародні експерти рекомендують зупинити участь у конкурсі 12 кандидатів.

Зокрема, серед інших кандидатів вважають сумнівною Білоус Інну Олександрівну. Про це повідомляє сайт «Громадське».

Перейти до панелі інструментів