20.04.2024
Новини

В Україні з’являться запобіжники, які унеможливлять шахрайство під час будівництва житла

В Україні з’являться запобіжники, які унеможливлять шахрайство під час будівництва житла. Про це заявила голова політичної партії «Слуга народу» Олена Шуляк, коментуючи ухвалений Верховною Радою України законопроєкт №5091 «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

За її словами, цей законодавчий акт покликаний урегулювати низку проблем на ринку житла — зробити його прозорішим, сучаснішим і ліквіднішим.

Зокрема, під час придбання квартири на первинному ринку документом запроваджуються такі поняття як «майбутній об’єкт нерухомості» та «спеціальне майнове право».

«Інвестор у будівництво купуватиме не обіцянки, а зареєстроване право на майбутній об’єкт, що унеможливить повторний продаж одного й того ж об’єкта. Крім того, це дасть змогу покупцю вже на первинному етапі розпоряджатися об’єктом, адже він матиме спеціальне майнове право», – пояснила депутатка.

Народний депутат зазначила, що законопроєктом запроваджуються та розмежовуються поняття «подільний об’єкт незавершеного будівництва» (багатоквартирний будинок) і «неподільний» (квартира).

«До прийняття в експлуатацію подільний об’єкт продавати не можна, крім випадків, коли змінюється замовник будівництва або наявне обтяження іпотекою. Таким чином, забудовник, розпочавши будівництво, не може перекласти відповідальність на третіх осіб за його завершення», – зазначила Олена Шуляк.

Вона додала, що один із запобіжників незавершеного будівництва є впровадження гарантійної частки, розмір якої визначатиме Кабінет Міністрів України.

«Забудовник не має права продавати всі квартири. Має залишитись так звана «гарантійна частка», якою забудовник не зможе розпоряджатися до здачі об’єкта в експлуатацію. У разі відсутності фінансування на завершення будівництва, на це підуть кошти з продажу гарантійної частки. Їх має вистачити на повне або принаймні переважне покриття витрат на добудову».

Перейти до панелі інструментів