28.03.2024
Новини

Волонтер з Кременця захистився від свавілля дніпропетровських поліцейських

Цей безпрецедентний, на перший погляд, випадок міг завершитися геть по-іншому. Та закон і справедливість таки взяли гору. Днями Дніпровський апеляційний суд спростував звинувачення в адміністративному правопорушенні та скасував рішення першої інстанції щодо кременчанина, ветерана АТО (служив з 2014 по 2019 роки), нині волонтера Василя Піліпейка. 38-річного чоловіка звинуватили у тому, що він, начебто, сів за кермо не зовсім тверезим. І, хоча алкотестер драгер показав мінімальну позначку, 0,25 проміле, суду вистачило цього, аби призначити штраф у 17 тис грн та позбавити волонтера права кермувати на рік.

Штраф 17 тис грн і позбавлення прав на рік

Сьогодні волонтер Василь Піліпейко знову вирушив на південний схід. Туди, де захисники чекають нашої допомоги. На передову везуть дві автівки, вщент заповнені найнеобхіднішим. Та ще два буси, у яких гуманітарна допомога для наших воїнів.

Проте цієї поїздки могло й не бути. Місяць тому Криничанський районний суд Дніпропетровської області визнав кременчанина винним у адміністративному правопорушенні. Йому присудили штраф у 17 тис грн з позбавленням права кермування на один рік. З рішенням чоловік не погодився. Разом з адвокатом Віталієм Сідоровим постанову оскаржили в апеляційному суді Дніпра.

Два місяці тому Василь вирушив з допомогою у м. Попасне. Проїхавши близько 800 км, його з товаришем зупинили на блок-посту.

  • Нас зупинили на стаціонарному блок-посту у Кам’янському районі, Дніпропетровської області, – пригадує події того дня Василь Піліпейко. – Я їв м’ятну цукерку. Схоже, полісмену це чи не сподобалося, чи викликало підозри. Він сказав, що чує запах алкоголю і запитав – чи готовий я пройти тест на драгері. Звісно, погодився, адже алкоголю взагалі не вживаю через проблеми зі здоров’ям.

Наполягав на перевірці у лікарні, поліцейські відмовили

Коли драгер показав 0,25 проміле, кременчанин наполіг на тому, аби його перевірили у лікарні. Проте, правоохоронці відмовили у цьому, пояснивши, що під час комендантської години ніхто нікуди не поїде. Та чинити так вони не мали права. Порядок освідчення на стан сп’яніння грубо порушили, каже адвокат волонтера Віталій Сідоров.

  • Він проїхав відстань 800 кілометрів, після чого волонтера зупинили в Кам’янському районі Дніпровської області працівники поліції за підозрою у перебуванні в стані алкогольного сп’яніння. За результатами проведення алкотесту за допомогою спеціального технічного засобу Drager у нього виявлено 0,25 проміле. Не погодившись з даними результатом водій вимагав проведення перевірки на стан сп’яніння в медичному закладі, однак йому відмовили, – зазначає захисник.

“За результатами розгляду адміністративних матеріалів провадження у справі стосовно Піліпейко В. О. слід закрити, оскільки під час складання протоколу поліцейським було грубо порушено процедуру складання останнього та «Інструкцію про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», а також відсутній склад адміністративного правопорушення відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Процедуру складання протоколу грубо порушили

Згідно частини 5 статті 266 КУпАП огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним”, – наголосив адвокат у апеляційній скарзі.

Апеляційний суд Дніпра погодився із аргументами кременецького адвоката. Судове засідання відбулося в режимі відеоконференції через систему “EASYCON”.

    • Завдяки сервісу “EASYCON” користувачі отримують можливість взяти участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції дистанційно, не прибуваючи до суду. Це особливо зручно для тих громадян, які з різних причин не можуть особисто бути присутнім в судовому засіданні, – пояснює Віталій Сідоров.

А ще додає, що ні на мить не сумнівався у невинуватості свого підзахисного та в неправомірності дій поліції у цій конкретній ситуації.

  • Людина не може брати участі у військових діях, захотіла бути чимось корисною під час війни, а з нього ще й хотіли зробити порушника. Це вкрай несправедливо, – переконаний захисник.

Про те, що першого ж дня повномасштабного нападу росії на Україну, прийшов у військкомат каже і сам Василь.

У перший день повномасштабно вторгнення пішов у військкомат

  • Ми з хлопцями (атовці з Кременця – авт.) відразу прийшли у військкомат. Мені відмовили через стан здоров`я. У 2019 році у мене почав пропадати зір. У госпіталі в Харкові, провівши всі аналізи, мені повідомили, що маю цукровий діабет і все життя буду на інсуліні. Причинами назвали нервове навантаження, збої режиму харчування… Тож у перший день вторгнення пішов у військкомат. Два дні думав, що робити далі і чим можу бути корисним. Потім побачив оголошення, що потрібно евакуйовувати людей з Києва. Так почав возити туди гуманітарну допомогу, а назад вивозити людей, – каже Василь.

А ще волонтер розповідає, що під час підготовки таких відряджень у допомозі захисникам не відмовляє майже ніхто. Авто ремонтують безкоштовно, усе необхідне для військових купують, усі долучаються, хто чим може. А тому ще більше прикро від того, що знаходяться такі, хто хоче нажитися на війні, на волонтерах, які ризикують власним життям, аби забезпечити необхідним захисників.

  • Військові на блок-постах нас ніколи не чіпають. Лише поліція, – каже Василь Піліпейко.

У деталі волонтер не вдається. Та зазначає, що випадок з ним, на жаль, не поодинокий. Відеозапис із камери полісмена говорить про досить недружне ставлення. Та є сподівання, що такі ситуації зводитимуться до мінімуму. Адже нам вистачає зовнішнього ворога і створювати внутрішні прецеденти зовсім не варто.

Перейти до панелі інструментів