29.03.2024
Новини

Українці в Польщі – не біженці, а гості, – переконався депутат з Тернопільщини Ігор Василів

У польському місті Седльці днями відбулося урочисте відкриття Тимчасового дому для біженців з України. Про це повідомляє польська преса, Fundacja Leny Grochowskiej на своїй фейсбук-сторінці та волонтер родом з Тернопільщини Denis Wołoszyn.

“Будинок для біженців може вмістити понад 500 людей. Наразі тут проживає близько 300 переселенців з України, переважно зі східної частини. Половина з них – діти. Є й інваліди, для яких створені належні умови. Будівля має 32 кімнати з ванними кімнатами та прибудовами, пристосованими до потреб людей з інвалідністю”, – йдеться у повідомленні Дениса Волошина.

На урочисте відкриття запросили народного депутата з Тернопільщини Ігоря Василіва, засновницю благодійного фонду БФ “Великий Народ UA” Марію Сметаніну, Аллу Островську, президента SWP у Сельдцях, Дениса Милого, депутата Тернопільської обласної ради, Владислава Гроховського, президента групи ARCHE.

“Умови тут дуже гарні, зокрема й для людей з інвалідністю. Поспілкувалися з мешканцями, з’ясували, що є деякі проблеми, характерні для багатьох українців у Польщі. До прикладу, питання затримки видачі нових закордонних паспортів. Вже написали відповідне депутатське звернення до Голови міграційної служби, будемо намагатися вирішити цю проблему. Дуже вдячний полякам, завдяки яким ця подія стала можливою”, – йдеться у повідомленні на сторінці Ігоря Василіва.

Народний депутат від українців, наших захисників та їхніх сімей висловив вдячність за всебічну допомогу, яку надав польський народ нашим біженцям. Зокрема, у одному лише місті Сельдцях з населенням у 77 тисяч осіб прийняли 35 тисяч українців.

“Я хотів би подякувати від всієї України, від тих людей, які сьогодні воюють на фронті. Більше 700 тисяч українських солдат воюють на фронті протяжністю у 2500 кілометрів (це як від Варшави до Барселони) захищають європейські цінності, захищають свої землі, захищають Європу. Мене часто запитують: “А що вам дає сили боротися проти російського агресора?” Я вам зараз відкрию великий секрет: президент Польщі, виступаючи в українському парламенті, сказав великі слова: “Солдати України, поки ви воюєте на фронті, ваші рідні не є біженцями, вони є нашими гостями”. Це насправді і дає сили нашим солдатам воювати проти агресора, бути впевненим, що їхні жінки, їхні родини перебувають у безпеці”.

Також Ігор Василів сказав, що друга причина, яка дає нам сили, – це підтримка поляків, європейців, всього світу. І що українці ніколи не забудуть величезної допомоги польського народу у цій кровопролитній війні.

Перейти до панелі інструментів