28.03.2024
Новини Промо

Що таке панічні атаки і як з ними боротися

Панічна атака – це стан, у якому людина відчуває необгрунтований страх. Ми маємо відділ головного мозку, який відповідає за реакцію на небезпеку. Він називається рептилією і підказує людині, що їй треба робити. Є дві реакції: біжи чи бий. Якщо ж людина пережила психологічну травму, перебуває у постійному стресі, перенесла захворювання, що впливає на нервову систему, робота рептилії може давати збій. Тобто людина починає реагувати на звичайні речі так, наче це небезпека. Через те, що очі бачать, що небезпеки немає, а мозок подає сигнал про те, що вона є, з’являється когнітивний дисонанс. І через це людині стає ще гірше, здається, що вона божеволіє.

Панічну атаку може спричинити все, що завгодно. Починаючи від гучного звуку та закінчуючи великою кількістю людей. Все залежить від того, що стало причиною появи такого розладу. Під час панічної атаки людина не може просто перестати боятися. Є техніки самозаспокоєння. Наприклад, покласти руки навхрест на грудях і поплескувати себе по плечу. Ця техніка допомагає заспокоїтись. Також можна виконувати дихальні вправи. Але це не вирішує основну проблему. Тому що панічні атаки мають психологічний корінь і з ним потрібно розібратися. Якщо цього не зробити, людині буде тільки гірше.

Сьогодні панічні атаки вже стають не рідкістю через воєнні дії в нашій країні. Люди переживають бомбардування, прильоти, контузії. Йдеться як про військових, так і про цивільних. Через сильні пережиті стреси у багатьох розвивається посттравматичний синдром, панічні атаки. Сьогодні важливо вчасно зауважити, що з людиною відбуваються такі зміни та звернутися до фахівця. Тому що через панічні атаки люди стають соціофобними, агресивними. Також починають вживати алкоголь, наркотики, щоб притупити безпричинний страх.

Як допомогти людині з панічними атаками

Щоб допомогти людині з такою проблемою, слід звернутися до психолога. Тільки він зможе розібратися в причинах атак і пропрацювати їх так, щоб людина більше від цього не страждала. Тут можна почитати докладніше про лікування панічних атак у Києві: https://mc-spasenie.kiev.ua/lechenie-panicheskix-atak/Пам’ятайте, що з цим не можна розібратися просто розмовами до душі. Тут потрібний психолог.

Якщо через атаки з’явилася залежність, можна звернутися до центру Кадирова. Це наркологічна клініка у Києві — https://mc-spasenie.kiev.ua/, де допомагають людям на різних стадіях залежності з різними психологічними проблемами.

Перейти до панелі інструментів