18.04.2024
Корисне Новини

Цьогорічна консервація обійдеться дорого: на які овочі робити ставку, аби зекономити

Ще на початку цьогорічного овочево-фруктового сезону прогнози аналітиків щодо цін були досить невтішними. Через війну з південних областей вивезти врожай неможливо. Тим часом, як на Херсонщині овочі змушені продавати за безцінь на місцевих ринках, на Тернопільщині вартість на сезонну городину подекуди у 2-2,5 рази більша, ніж минулого літа. Як все ж зробити заготовки на зиму, не на всі гроші і на які овочі варто звернути увагу, дізнавалося “Терміново”.

Традиційна консервація обійдеться дорого

Ще два тижні тому помідори на ринках області можна було купити за 35-40 грн за кілограм. Менші продавали навіть по 30 грн. Натомість сьогодні ціна на цей популярний овоч стрімко зросла. Тепер помідори вартують 48-65 грн, чері ще дорожчі – 105-115 грн. Тож ціна цьогорічної консервації буде золотою. Та є варіанти.

Цього літа щедро вродили огірки. І коштують вони досить помірно. На базарах ціна 20-30 грн за кілограм, залежно від розміру. А за оголошенням в соцмережах можна придбати ще дешевше. Якщо купуєте від 5-7 кг, то заплатите по 15 -20 грн.

Тернополяни зробили ставку на власні грядки та дачі

Також не прогадали цього року ті, хто посадив на дачних ділянках чи грядках побільше городини, особливу увагу приділивши майбутній консервації.

  • Цього року вперше в житті зробила невелику грядку. Посадила різну городину, а також огірки та помідори. Швидше це взагалі був експеримент, – розповідає Ольга. – Але тепер дивлюся на ціни і розумію, що експеримент вдався. Щодня ми збираємо свіжі огірки. Уже й достигають перші помідори, будуть й перці. У нас їх кілька сортів. Розсадою поділилася подруга, тож потратилися лише на хімію проти шкідників (40 грн) і доклали трохи праці. Тож на овочах суттєво економимо.

До схожих заходів цього сезону вдалися чимало господарів. Дехто вирощує овочі на продаж. Так, кілограм домашніх помідорів на ринку в середньому коштує 50 грн. Навіть, якщо ціна дещо знизиться, то не суттєво.

Зробити багато запасів із закруток з перцю та баклажанів теж не вийде. Сьогодні ціна на перець у різних районах від 60 до 90 грн, баклажани найдешевші у Тернополі – 50 грн за кілограм.

Закрутки з кабачків, як варіант

А от на що можна розраховувати, то це на консервацію з кабачків. Їх традиційно багато і вони дешеві. Рецептів у Інтернеті безліч і чимало з них заслуговують на увагу.

Хоча деякі овочі дещо здешевшали на гуртових ринках, експерти стверджують, що більше ціни не впадуть. Причина – дефіцит продуктів. Розпочався сезон консервацій і пропозиція не встигає покривати попит.

Окрім цього серед причин зростання цін на овочі називають підвищення курсу валют, вартості палива та суттєве ускладнення логістики через війну.

Дорожче цього року обійдуться й “аксесуари” для консервації. Зокрема, кришки для закрутки вартують 170-200 грн за 50 штук. Минулого року їхня ціна була вдвічі меншою.

Зважаючи на ситуацію, ймовірно, невдовзі ми повернемося до старовинних рецептів. Тож може варто поцікавитися цінами на дерев’яні діжки? Бо проблема з сіллю наче врегулювалася.

Перейти до панелі інструментів