20.04.2024
Новини

Куди подорожували кременчани майже 100 років тому

Куди подорожували кременчани майже 100 років тому розповідає дослідниця Ірина Дан-Коен. “ОRBIS” – синонім розкоші, що увійшов в десятку найкращих туристичних компаній світу. Назва походить з латині і означає світ.

“Туристичне агентство “ORBIS” засноване в 1920 році львівськими банкірами та фінансистами мало за мету стати вікном у світ громадянам новонародженої польської держави – національним турагентством з міжнародним стандартам обслуговування.

Перед початком війни “ОRBIS” мав 136 відділень у Польщі та 19 за кордоном, серед 586 працівників 283 знали одну іноземну мову, 165 дві і більше. Друга світова війна перервала роботу “ORBIS”, і більшість активів компанії було знищено. Після війни збереглися офіси в Брюсселі, Нью-Йорку, Тель-Авіві та Лондоні. Згодом компанія розширилася за рахунок націоналізованих старих готелів, в т. ч.
Bristol i Europejski.

У Кременці туристична компанія “ORBIS” відкрила своє відділення наприкінці 1935 року. В липні – серпні місяці 1935 року саме йшли перемовини про реалізацію проекту з відкриття відділення “ORBIS” в місті Кременець на Волині.

У кременчан були трохи інші плани щодо “ORBIS”… Через дедалі активніший туристичний потік власне до Кременця, «ORBIS» відкриває в Кременці своє відділення. Для цього спочатку велися перемовини між Спілкою громадських організацій міста Кременця та “ORBIS” щодо створення філії (липень-серпень 1935 року).

Влада міста Кременця при допомозі «ORBIS” хотіла не тільки створити зручність для туристів і всіх пасажирів залізниці, які масово приїжджали до міста, але й сприяти зміцненню організації туристичного руху встановлюючи контакт з керівництвом залізниці, що раніше з якихось причин,
на жаль не було неможливим.

Виправити тим самим погане курсування потягів між Кременцем, Луцьком, Рівним та іншими містами з якими міг би бути пов’язаний Кременець і з якими Кременець був відрізаний повністю, або графік діяв настільки незручно, що відрізав Кременець від інших міст.

І тепер я розумію, що тунель в горах, про який розповідали старожили – це не просто фантазії! Всі проекти “ORBIS” і громадських організацій міста Кременця перервано у вересні 1939 року…
Чи подорожували кременчани? Заможні мабуть так. Частіше прості люди далі свого двору і міста, насправді ніде і не бували… Я так чула”, – розповідає дослідниця.

Перейти до панелі інструментів