28.03.2024
Новини Промо

Яскрава клумба – краса і зброя проти шкідників

Флокси, барвінок, герань – запахи і кольори, які нагадують дитинство. Різнобарвні рослини, наприклад, такі як в ЯскраваКлумба багаторічні квіти, будуть прикрасою вашого подвір’я чи дачі. Це найкраща основа для квітника. 

Поєднання рослин на клумбі

Для створення красивої і гармонійної клумби своїми руками необхідно звернути увагу на поєднання, які будуть приємні оку.

  1. Монохромність. Клумба засаджується рослинами одного кольору, але в різних відтінках. Створюючи клумбу з багаторічних рослин, можна додати яскраві ненудні акценти у вигляді рослин інших кольорів.
  2. Білі відтінки. Чудово виглядає білий у поєднанні з блакитним. Гарним сполученням за колірною гамою можуть бути ромашки, дзвіночки і тюльпани.
  3. Градієнт. Для створення ефекту плавності переходу одного кольору в інший варто висадити в центрі яскраві багаторічники, оточити рослинами світлішими, по краях розташувати ще світліше. Наприклад, червоні квіти в центрі оточити помаранчевими і висадити жовті по краях.
  4. Романтичний сюжет допоможуть створити рожеві, лілові і бузкові відтінки.

Квіти, як зброя проти шкідників

Багаторічні квіти також використовують проти шкідників. Природа нагородила рослини безліччю корисних для городу властивостей. Серед них є справжня зброя проти гризунів і комах, так чому б не використовувати в своїх інтересах цей дар природи? Але як же вони можуть допомогти і як можна їх використовувати? Є види квітів, які здатні відлякувати шкідників і хвороботворні організми.

Чорнобривці

Оспівані в українських піснях невибагливі квіти, що радують своїм цвітінням до пізньої осені, в той самий час відлякують своїми фітонцидами попелиць і колорадських жуків. Чорнобривці також захищають рослини від ґрунтових шкідників, таких як нематоди, дротянка, личинки хруща тощо. Не люблять цю рослину й довгоносики та цибулеві мухи.

Календула або нагідки лікарські

Відомі з дитинства квіточки жовтого чи помаранчевого кольору не тільки активно використовують у фармацевтичній та косметичній промисловості, але й висаджують на городах для відлякування шкідників.

Петунія

Важко буде знайти людину, що не має жодної уяви про петунію. Ці рослини, що рясно квітнуть упродовж всього літа, прикрашають і клумби приватних садиб, і слугують красивим оздобленням міських площ і вулиць.

Лаванда

Невеликий кущик з фіолетовими суцвіттями у багатьох асоціюється зі Середземним морем або Кримом, з відпочинком і розслабленням.

Пижмо звичайне

Цю багаторічну лікарську рослину не надто шанують городники, вважаючи бур’яном. А дарма! Ефірні речовини пижма токсичні для багатьох городніх шкідників.

Будь-яка клумба, створена з любов’ю і терпінням, здатна не тільки прикрасити сад, але і здивувати друзів і сусідів, іноді «родзинкою» для композиції може служити найпростіша рослина, але незвичайного сорту.

Перейти до панелі інструментів