18.04.2024
Новини

Загадковий палац у Бережцях на Кременеччині: що про нього відомо

Історія Кременеччини – багата в усіх розуміннях. Одне з найдревніших міст України, якому було подароване Магдебурзьке право. Не менш цікава й історія околиць міста. Про деякі з них відомо небагато, унікальну інформацію іноді доводиться збирати по крихтах. Про палац у с. Бережці, що неподалік Кременця, розповіла дослідниця Ірина Дан-Коен.

“Трохи історії. Коротко.

В 1815 році, залишивши військову службу в Бережцях оселяється Мартін Тарновский і закладає у селі свою резиденцію. Проект резиденції належить варшавському архітектору Якубу Кубицькому (Jakub Kubicki). Жодної фотографії палацу не збереглося, лише старі літографії та малюнки. Представницькі та житлові приміщення господарів були на першому поверсі, кімнати для гостей на другому.

У палаці було багато цінних старовинних меблів. Господар маєтку мав велике хобі – полювання. Про це нагадували мисливські речі і курильні трубки, які були експоновані в заскленій шафі в холі палацу. У маєтку, як і належиться, була картинна галерея – там були не лише зображення Тарновських. Були кілька портретів Наполеона і народного героя, очільника повстання – Тадеуша Костюшко.

Були в палаці і бібліотека, і старовинні лицарські обладунки, і карти. Центральній салон мав стелю з куполом і розкішною ліпниною. Навколо палацу був великий садок. На жаль, в 1915 році палац, який опинився на лінії фронту, був повністю знищений. Після війни та ж доля спіткала і парк – у міжвоєнний період залишились лише кілька дерев та одна кінна статуя з двох.

За 1 км на північний захід від села лежить мальовнича Божа Гора (367 метрів над рівнем моря і 100 метрів над околицею).

Кажуть, що колись на цій горі було язичницьке капище”, – пише дослідниця.

Перейти до панелі інструментів