29.03.2024
Новини Промо

Як змінився ринок праці в Україні

Рівень безробіття в Україні росте з кожним днем. Офіційна статистика говорить, що кожен другий українець вважається безробітним. Звичайно, більшість працездатних людей продовжують працювати нелегально. Така тенденція має негативні наслідки не лише для економіки країни, але й для її розвитку в цілому.

Безробіття по-українськи або чому все більше людей залишаються без роботи сьогодні

Ринок праці в Україні переживає чергову глибоку кризу. Подібні ситуації вже ставались в новітній українській історії. Зокрема, економічна криза 2008 року призвела до масового безробіття. Тоді люди почали шукати нові шляхи для заробітку грошей, якими стали азартні ігри. Наземні та віртуальні клуби приймали гравців з мінімальними  вимогами і дозволяли здійснювати вивід коштів з онлайн казино Приватбанк чи іншими платіжними методами. 

Наступна криза в українській економіці виникла після Майдану у 2014-2015 роках. Тоді багато громадян вирішили шукати кращої долі за кордоном, а ті, хто залишились опинились на межі бідності. 

Сучасна економічна криза розпочалась як завжди несподівано. Тільки економіка України почала оговтуватись та відновлюватись, як світ сколихнула пандемія Covid-19 та війна.

Наприкінці лютого український ринок праці фактично впав до нульової позначки, адже, тоді, а ні роботодавці, а ні працівники не думали про власний добробут та майбутнє. Сьогодні ситуація на ринку дещо змінилась.

Сучасний стан українського ринку праці

Ринок праці почав відновлюватись у другій половині березня. Нові вакансії з’являлись в основному за рахунок волонтерських організацій. Крім цього, збільшився попит на працівників критичної інфраструктури, продуктового сектору, фармацевтів. 

За словами аналітиків теперішній стан ринку праці можна охарактеризувати наступними тезами:

  1. Якщо раніше на ринку праці був дефіцит кадрів, то зараз спостерігається дефіцит робочих місць. Раніше саме працівники ставили умови роботодавцям, а не навпаки. Сьогодні дана тенденція змінилась кардинально: різке збільшення конкуренції серед безробітних змушує їх удосконалювати власні навички, перепрофільовуватись та ставати “універсальними працівниками”, які за невеликі кошти можуть виконувати будь-яку роботу. Згідно статистики сьогодні на одну вакансію є 100 претендентів, тому знайти роботу зараз дуже складно.
  2. Зменшився розмір заробітної плати. Через різке збільшення попиту на вакансії роботодавці різко зменшили розмір зарплати, яку вони готові платити робітникам. 
  3. Знайти роботу стало в рази важче. По-перше, процедура пошуку роботи займає багато часу. По-друге, зросли вимоги до кандидатів. 

Через різке збільшення попиту на роботу збільшилась також кількість шахраїв, тому шукачам роботи потрібно бути дуже обережними та не вірити у казки про легкі гроші.

Перейти до панелі інструментів