28.03.2024
Новини

Вулицю у Збаражі назвали на честь рятувальника, який загинув у пожежі

Відтепер пожежно-рятувальний підрозділ м. Збаража дислокується на вулиці, названій на честь героя-пожежника Романа Гралюка. Нещодавно, під час чергового сесійного засідання, депутати Збаразької міської ради перейменували низку вулиць міста, остаточно відмовляючись від радянської спадщини. Задля вшанування пам’яті про мужнього пожежника вулицю Павлова, на якій в Збаражі дислокується підрозділ пожежно-рятувальної служби, перейменовано на вулицю Романа Гралюка.

Понад півстоліття тому, 5 травня 1969 року, в морфологічному корпусі Тернопільського медичного інституту виникла пожежа, яка забрала життя одного з вогнеборців, – розповідають у ГУ ДСНСУ Тернопільщини.

Одним з перших на допомогу тернопільським пожежникам прибув караул зі Збаража на чолі з командиром відділення 13-ї професійної пожежної частини Романом Гралюком. Він пробився на третій поверх і вступив у двобій з вогняною стихією. Але вогонь продовжував лютувати. Створилася явна загроза обрушення палаючих дерев`яних конструкцій. Роман Гралюк зробив декілька кроків в середину приміщення. Вони стали для нього останніми в житті – у лічені секунди у гуркоті полум`я обрушилися палаючі дерев`яні конструкції перекриття, які накрили тіло мужнього бійця.

Романа Юрійовича посмертно нагородили медаллю «За відвагу на пожежі». У пам’ять про мужнього пожежника в області запровадили щорічні змагання з пожежно-прикладного спорту на Кубок Романа Гралюка. Крім того, за сприяння управління сім’ї, спорту та туризму Тернопільської міської ради та управління з надзвичайних ситуацій в Тернополі щороку проводять баскетбольний турнір його пам’яті між учнями шкіл обласного центру. У вересні 2004 року у Збаражі, де він народився й провів життя, на його честь встановили меморіальний знак. Також, рішенням міськвиконкому № 131 від 24 квітня 2001 року його ім’я занесене до Почесної книги Збаража.

 

Перейти до панелі інструментів