18.04.2024
Новини

Варто придивитися двічі: відомий кременецький художник представив загадкову роботу

У Кременецькому ботанічному саду відбулася цікава й довгоочікувана подія. Під кронами вікових дерев у невимушеній, дружній атмосфері презентували роботу місцевого художника, відомого в усій Європі, Василя Петровського. “Через віки” – це не просто різбленне панно. Це частина нашої історії увіковічнена у мистецтві. А як важливо знати свою історію і дорожити нею, ми уже всі зрозуміли остаточно.

Захід провели без анонсів та у дуже вузькому колі, аби не наражати на небезпеку гостей. А охочі близько познайомитися з роботою художника ще матимуть таку нагоду. 2 серпня “Через віки” презентують у Тернопільському краєзнавчому музеї.

Як розповів “Терміново” Василь Петровський згідно початкового задуму панно мало складатися із трьох частин, кожна з яких доповнювала б і розкривала б одна одну.

  • Зараз такий час, що не варто нічого відкладати. Тому вирішив представити те, що на сьогодні уже готово. Не полишаю ідею втілення роботи у її початковому задумі. Хотів би, щоб згодом зміг показати її у різних містах України і навіть за кордоном, – каже різьбяр.

Ті гості, яким сьогодні пощастило у переліку перших побачити історичне панно, були враженні майстерним втіленням, тонкою роботою, деталями та символізмом.

  • Ця робота має не лише мистецьку цінність. Те, що хоче показати у ній художник, теж безцінне. Адже усі уже зрозуміли, що справді без минулого немає майбутнього, – ділиться враженнями історик-краєзнавець Валерій Левченко.

Зрештою, у новій роботі, над якою Василь Петровський працював пів року, чимало загадок. Кожен бачить її символи по-своєму. І, якщо деякі постаті на ній досить відомі, то до певних деталей варто придивитися щонайменше двічі.

Як раніше зізнався “Терміново” художник, у роботі над панном його супроводжувала якась містика. Надихнула його одна з ілюстрацій видатного художника Сергія Якутовича.

Хтось скаже “не на часі”, війна, не до мистецтва. Проте такі заходи, події не дають зійти з глузду, допомагають перевантажитись на мить і далі з новими силами робити все необхідне для нашої перемоги.

 

Перейти до панелі інструментів