20.04.2024
Новини

Молодь посадили в товарні вагони, вивезли на міст і підірвали: 81-річниця Заліщицької трагедії

Сьогодні на Тернопільщині вшановують пам’ять жертв Заліщицької трагедії. З її часу минуло 81 рік, а методи ворога-окупанта не змінилися. На початку липня 1941 року з тактичних міркувань енкавеесівці зруйнували залізничний міст через Дністер. З обох боків мосту пригнали два ешелони з вагонами із в’язнями (14 вагонів — кожен із 50-70 людьми). Один з ешелонів з арештантами Чортківської в’язниці, інший — Коломийської. Це були переважно хлопці та дівчата з Буковини, Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини.

“81 рік з часу Заліщицької трагедії. Чорної сторінки в історії нашого краю. Придушити опір українців, депортувати в ГУЛАГ- ось що передувало подіям 5-го липня 1941 року.

У цей трагічний день енкаведисти зібрали людей в товарні вагони, доправили їх на міст і підірвали його. Це стало найжорстокішим методом знищення інтелігенції.

Подібні звірства проти українського народу сьогодні чинять російські окупанти. Свідомо запускають ракети у будинки, дитячі садочки, залізничні станції. Пам’ятаємо усіх загиблих від рук військових злочинців. Не забудемо та не пробачимо ворогу”, – йдеться у повідомленні голови ОВА Володимира Труша.

Як відомо з історії трагедії, береги Дністра у цьому місці дуже високі та стрімкі — ніхто не вижив. У молдовському містечку Вадул-луй-Воде у братській могилі поховано людей, тіла яких принесла стрімка течія Дністра. Їхні руки були зв’язані дротом.

Перейти до панелі інструментів