25.04.2024
Новини

Як вибрати та купити оптимальну опалювальну техніку для вашого житла

Джерело зображення: https://shop.alterair.ua/ru/

Будівництво або купівля власного приватного будинку – важливий етап у житті, але разом з цим постає ціла низка питань. Як зробити свій будинок максимально комфортним? Як правильно опалювати приміщення? Як забезпечити житло гарячою водою? Усі ці питання вирішує якісна опалювальна техніка. А про те, яке обладнання вибрати для вашого будинку, ми розповідаємо в цій статті нижче.

Основні види опалювальної техніки

Перед тим, як вибрати опалювальну техніку, необхідно розібратися в її типах та можливостях. Найбільш популярні пристрої для створення автономного опалення:

1. Котли опалення

Котел – популярний спосіб забезпечити сім’ю хорошим опаленням, а у випадку з двоконтурними моделями, та гарячою водою. Прості в експлуатації. Мають високий (до 90%) ККД. Підходять для обігріву габаритних будівель і відмінно поєднуються з електрообігрівачами, наприклад, з конвекторами або системою «тепла підлога». Як паливо тут може використовуватися природний газ, електроенергія чи тверде паливо.

Газові котли вважаються найбільш енергоефективними та недорогими способами обігріву завдяки вартості блакитного палива. Але, якщо у вашому будинку неможливе підключення до газової магістралі, для створення опалювальної системи можна вибрати електрокотел.

З переваги:

  • Екологічність, безпека, відсутність диму та сажі;
  • Не потребує дозвільних документів;
  • Безшумна робота.

2. Теплові насоси

Інноваційне рішення для помітного зниження рахунків за опалення, кондиціювання, вентиляцію та гарячу воду. Для нагрівання води в бойлері, повітря та радіаторів насос цілорічно використовує природне тепло: температуру повітря, землі або, наприклад, відходів життєдіяльності.

Незважаючи на високу вартість, система має безліч переваг:

  • Забезпечує квартиру обігрівом, охолодженням, гарячою водою одночасно;
  • Використовує альтернативні джерела енергії, безпечний;
  • Має надвисокий ККД: оплачуючи 1 кВт енергії, ви отримуєте 3-5 кВт для обігріву будівлі та води;
  • Техніка не потребує особливих дозволів;
  • Термін придатності до 30-40 років.

3. Конвекторні обігрівачі

Сучасні електроконвектори – це опалювальна техніка з багатофункціональною автоматикою та економним споживанням електроенергії. Також, до позитивних рис цього обладнання можна віднести:

  • Доступність у ціні;
  • Можливість встановити своїми руками у будь-якій частині будинку, навіть якщо ремонт вже закінчено;
  • Безпека, екологічність.

4. Бойлери

Сучасні моделі дозволяють зробити з бойлера нагрівач теплоносія у радіаторах, тим самим облаштувавши опалювальну систему. На ринку ви знайдете 2 типи пристроїв: проточні та накопичувальні.

Проточний бойлер – це агрегат, який постійно пропускає через себе теплоносій і швидко нагріває його до потрібної температури, але така система витрачає дуже багато енергії. Більш енергоефективним рішенням буде накопичувальний пристрій: у цьому випадку вода нагрівається в резервуарі за допомогою ТЕНу трохи довше, але витрати палива падають.

5. Тепла підлога

Система «тепла підлога» дуже популярна за рахунок своєї енергоефективності та безшумності. Цілком непомітна в інтер’єрі. Техніка повноцінно прогріває повітря в кімнаті; Крім цього, ходити теплою підлогою дуже приємно. Особливо добре мати систему «тепла підлога», якщо в будинку є діти, які часто сідають грати просто на підлогу.

Устаткування може бути водяним: підключатися до котла або бойлера опалення, або електричним, що дозволяє працювати автономно від інших комунікацій в будинку.

6. Радіатори опалення

Радіатори опалення, або батареї – найпоширеніший спосіб забезпечити будинок теплим повітрям. Також, як і «тепла підлога», техніка підключається до котла/бойлера та відповідає за рівномірний розподіл теплоносія у системі на поверхах будівлі. Енергоефективність радіаторів безпосередньо залежить від їхнього пристрою та матеріалу. Так, ви можете вибрати сталеві, чавунні, алюмінієві, біметалічні батареї, залежно від ваших можливостей та бюджету.

Як правильно вибрати техніку?

Хочемо зазначити, що єдиної правильної відповіді на запитання немає — все залежить від ваших можливостей та вимог, типу та планування будівлі, наявності вже готових комунікацій. Перед тим, як зробити вибір, проаналізуйте, наскільки опалювальна техніка:

  • Енергоефективна та економічна. Повноцінно обігріває будинок; має найменші (у вашому випадку) витрати на монтаж, експлуатацію та обслуговування;
  • Автоматизована. Безпечно забезпечує людину теплом без зайвого втручання;
  • Довговічна. Висока зносостійкість компонентів системи дозволить обігрівати будинок найближчі 20-40 років.

Де краще купувати техніку для опалення

Опалювальна техніка буде надійною, якщо купувати її в перевірених магазинах або у кліматичних компаній. Тільки в цьому випадку ви отримаєте оригінальне ліцензоване обладнання з гарантією та можливістю щорічного обслуговування.

Перейти до панелі інструментів