20.04.2024
Новини

Стало відомо, як доставляли їжу та ліки на заблокований “Азовсталь”

Завод “Азовсталь”, у підвалах якого майже 80 днів знаходились люди (спочатку цивільні та військові, потім лише наші захисники), обстрілювали безперервно. Змоги постачати туди зброю, їжу, воду та ліки наземним способом не було. Проте люди якось виживали понад 2 місяці.

Поки наші захисники залишалися на “Азовсталі”, українська влада ніяк не коментувала способи доставки потрібних речей, і це зрозуміло. Проте тепер стало відомо, що Україна таки доставляла військовим зброю, ліки, продовольство та навіть інших бійців. Про це повідомив голова Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

“Було 7 відряджень вертольотів Мі-8 до окупованого Маріуполя. Зазвичай до «Азовсталі» летіли по два гелікоптери, одного разу — відразу чотири”, – сказав Буданов.

Ці вильоти зробили можливим доставку медикаментів, зброї, боєприпасів, продуктів харчування та нових бійців “Азову” (72 людини).

Спочатку всі поставки були успішними, проте на 5-му та 7-му вильотах наші гелікоптери збили. На допомогу одному з них вислали ще 1 гелікоптер, та його теж збили. Про відвагу екіпажів цих вертольотів згадував також Президент України Володимир Зеленський:

«Скільки льотчиків віддали життя, щоб туди привезти все, від зброї до води. А скільки поранених вони забрали звідти. Велика кількість цих людей загинула героїчно».

Перейти до панелі інструментів